11 December, 2014

Notes to Risk in IT Security

Todays, I would like to share some notes regarding to risk in information technology. Here, there are three principles of security which are integrity, availability and confidentiality. I want to highlight 3 type of risk.

1. Cloud computing
What is cloud computing? So, let me explain based on my understanding. Cloud computing is where the data is being store. The data such as contact number, important document can be store in this cloud system. For example, Icloud in Iphone. It allows the users to store all types of information in there. In fact, when the phone is being format, the users can retrieved their information back from the icloud.

2. Phishing
People who doing phishing is very intelligent. This is because they able to manipulate a website to look similar with the original website. The website look the same, however it is actually fraud. The website created will link you to the other unknown page which contain malware.

3. Search engine manipulation
Search engine manipulation happen when the hacker can easily make the fake website as top 10 list in the search result. Unfortunately, the fake website contain virus. So, it is an advise to scroll down up to 5 search result. Not only focus on the top search result.

Some advise from me. Do not use the same url to open a new website. Please do step by step to open a new page. For example, type new search keyword. Do not simply use the same url. Because the hacker can manipulated your information and data. Beware.


09 December, 2014

Operations Management Final Present

Assalamualaikum dan selamat malam.

Esok final presentation group projek kami. Tajuk dia pasal layout. Mintak - mintak semuanya berjalan lancar. Dalam kelas kami ni ada budak Jerman. Exchange student. Kadang - kadang, pensyarah bias dengan kami sebab dieorang. Bukan bias dengan semua budak kelas, tapi bias dengan group aku je. Takleh blah kan. 

Keesokan harinya. Group aku present nombor 5 dan group yang paling last. Dalam kelas kami ada 5 group, dan 2 group daripada itu adalah group exchange student tu. Kami punyer projek paper memang ok la sebab kami dah buat deep review untuk recommendation layout company tu. Dan cadangan kami adalah, company tu pindahkan sebahagian operasi ke tingkat atas. Ade ke patut dia question, mesin tu xberat ke nak alihkan ke tingkat atas? Kamu kena consult dengan engineer syarikat tu. Hey, come on la. Munasabah tak suruh kami consult dengan engineer tu. Ini cuma projek paper lah. Kami cuma cadangkan apa yang syarikat tu perlu buat. Pasal macam mana nak alin mesin ke tingkat atas tu, syarikat tu lah akan buat. Perlu ke consult dengan engineer tu. Lepas tu, dia cakap cadangan kami tak applicable. 

At least, cakaplah ayat yang membina. Memang nampak sangat bias tu. Entah kenapa nak bias dengan kami sangat. Kami pelajar dan biasalah selalu membuat silap. Kalau salah, tolong tunjukkan. Tak perlu kot rasanya nak aim macam tu. First impression yang bagus - bagus pasal dia ke laut la. Anak melayu kutuk - kutuk, bangsa lain agung - agungkan. Dunia dunia.

08 December, 2014

Love this song


Perfect by Simple Plan. watch here https://www.youtube.com/watch?v=b_EUKt12af0

Hey dad look at me. Think back and talk to me. Did I grow up according to plan?
And do you think I'm wasting my time doing things I wanna do? But it hurts when you disapprove all along

And now I try hard to make it I just wanna make you proud I'm never gonna be good enough for you. Can't pretend that I'm alright And you can't change me

'Cause we lost it all Nothing lasts forever I'm sorry I can't be perfect Now it's just too late and We can't go back I'm sorry I can't be perfect

I try not to think About the pain I feel inside Did you know you used to be my hero?
All the days you spent with me Now seem so far away And it feels like you don't care anymore

And now I try hard to make it I just wanna make you proud I'm never gonna be good enough for you I can't stand another fight And nothing's alright


'Cause we lost it all Nothing lasts forever I'm sorry I can't be perfect Now it's just too late and We can't go back I'm sorry I can't be perfect

Nothing's gonna change the things that you said Nothing's gonna make this right again (right again) Please don't turn your back
I can't believe it's hard Just to talk to you But you don't understand (you don't understand)

'Cause we lost it all Nothing lasts forever I'm sorry I can't be perfect Now it's just too late and We can't go back I'm sorry I can't be perfect

'Cause we lost it all Nothing lasts forever I'm sorry I can't be perfect Now it's just too late and We can't go back I'm sorry I can't be perfect



05 December, 2014

Hebat perangai manusia

Bagusnya permainan dia. Nak tutup salah sendiri, sanggup aniayai orang. Apa salahnya mintak maaf sepatah. Susah sangat ke nak mintak maaf. Kaunter bas shah alam, yang jual tiket ke pantai timur, bas warna merah DNaim. Memang teruk servis kaunter dia. Orang yang kerja kat situ memang tak reti nak hargai pelanggan. Walaupun dah terang bersuluh salah dia, ego taknak mintak maaf. Buat muka tak reti. Malah salahkan customer dia pulak. Memang lepas ni soryla aku takkan naik bas tu lagi. Never. Forever. Tak bertanggungjawab. Lepas tangan. Mentang-mentang aku student, buat macam tu la. Kalau orang besar duduk tempat aku, memang tunduk, angguk-angguk lah semua. Orang besar kan.

Semalam, 3/12 pukul 2.45 petang, aku beli tiket di kaunter bas DN nie. Masa tu ada makcik dan budak yang tengah belajar. Hujan lebat time tu. Aku dah cakap nak balik malam 4/12. Dan makcik tu confirmkan lagi esok malam kan. Aku cakap lagi 4 haribulan malam. Makcik tu print tiket dan aku bayar duit terus berlalu ke kereta. Tak tengok pun tiket. 

Then, semalam on the way nak g stesen bas, aku baru perasan tiket aku bertarikh 3 haribulan. Cuak dah time tu. Sesampainya aku kat pintu bas, driver bas duduk atas seat dia dan aku bagilah tiket bertarikh semalam tu. Ok, selamat lagi. Then, tiba-tiba datang la kakak ni, cakap tiket awak dah tak valid ni. What the heck. Lambat jugak masa aku amik nak turun bas. Adalah dalam 10 minit. Ade ke patut kakak tu cakap, salah awakla tak cek tiket. Hah, salah aku. Sikit pun tak nak mintak maaf. Tak rasa bersalah langsung. Then, suruh aku turun dari bas sebab dia cakap orang lain nak duduk. Habis aku? Aku nak balik jugak. Memang aku pun bersalah tak cek tiket tu dulu, tapi sekurang-kurangnya lontarkan lah ucapan maafkan saya ke. Apa-apalah yang boleh menunjukkan kesalahan ko tu. Nauzubillah la. 

Entahla, ada jugak manusia macam ni. Tu kena kat aku xpa lagi. Kalau kena kat pakcik yang susah, takda duit nak balik. Camne. Nak jadi penjual tiket, bila tiket salah diberi, salahkan customer sebab tak cek tiket. Fikir fikirkanlah.  

01 December, 2014

Its December

Assalamualaikum, its december. And yet, many assignment is reaching their due date. A bundles of task need to be done. A lot of money need to be spent for the monthly expenses. And seriously, I am homesick. The last October, when Eid Adha once I felt at home. It has been almost 2 months and the moment gone. Two month I left home, once I returned I felt like everything is unusual and it is not the same. My father getting old. My mother looking more tired. My younger sisters keep growing. Everything seems changed. I wish I could turn back the time when there is only happiness fill in the room. I will let go the painful memories. And remained the happy time we spent together. From depth of my heart, the love for them never changed and I am happy to be part of them. The time we ate together, the time we joking together, the time we being together, the time we crying together. Alhamdulillah, thank you Allah s.w.t..


26 November, 2014

UPSR

Assalamualaikum...

Bangun tidur, cepat-cepat mandi dan sarapan. Hari ni keputusan peperiksaan UPSR akan diumumkan. Bila-bila masa sahaja. Tak sabar rasanya nak tengok keputusan UPSR. Jam menunjukkan pukul 9.00 pagi. Aku duduk bersila menghadap komputer. Jari jemari meniti laju atas keyboard. Aku mencari alternatif lain untuk mengetahui keputusan UPSR. Yea, aku berjaya menggunakan alternatif lain melalui laman web Sistem Analisi Peperiksaan Sekolah. Disini http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php
Hampa, kerana sistem hanya menyediakan slip peperiksaan hingga percubaan UPSR sahaja. Keputusan hari ni belum officially dikeluarkan. Aku menunggu. Jam menunjukkan pukul 9.30pagi. Aku mendail telefon nombor Ayah. Ayah, buat apa? Ayah jawab (ada kat rumah lagi, kejap lagi baru nak ke sekolah). Oh okay, ayah..jap lagi kakak telefon balik. Risau, bila keputusan UPSR akan diketahui. Curiga. 

Sejenak berfikir. Tadi matlamat aku untuk menyiapkan jurnal kritik tapi sebab keputusan UPSR belum lagi diketahui, kerja aku terhenti. Ibarat menunggu lampu isyarat bertukar ke warna hijau. Banyak bende aku buat untuk lengahkan masa, sapu kaya pada roti, makan roti itu, jerang air panas, bancuh secawan malt coklat, dan menunggu. Aku juga sempat mengrelod prepaid telefon aku dan adikku melalui banking online. Masih sama. Tiada jawapan kepada keputusan UPSR lagi. Jam menunjukkan pukul 10.40 pagi. Tiada tanda-tanda panggilan telefon akan masuk. Kerja kerja sekolah banyak terbengkalai. Aku masih setia menunggu. Beeps, beeps.... telefon bergetar. Hmm, mesej whatapp yang masuk. Ok,fine. Aku berdebar. Curious ingin tahu.

UPSR oh UPSR. Sebenarnya adik kesayangan aku yang menunggu keputusannya. Aku turut sama menunggu sebab kalau ada rezeki dia dapat apa yang dia target, means aku yang rugi. Rugi sebab aku kena belikan dia hadiah. Alahai.. Mesti hari - hari dia hantar mesej, miskoll mintak hadiah.. Tapi apa - apapun, Tahniah dan semoga maju jaya adik. Sayang adik selalu.

24 November, 2014

Dove go fresh cucumber & green tea scent roll on

Hai pals..

Sebelum tidur, saya nak buat review pasal anti perspirant deodorant Dove cap timun. Haha. First time nampak produk berasakan timun. Biasanya orang letak timun tu kat bahagian mata. Tujuan dia adalah untuk menghilangkan gelap bawah mata. Berkesan jugak kalau diamalkan.

Sebelum ni, saya guna Nivea go fresh color biru. But then, accident happen dan tertumpah. Baru seminggu beli, dah tak dapat guna. Jumaat lepas, selepas survey jenama deodorant kat Giant Seksyen 7 tu, adalah beberapa brand yang famaous seperti Rexona, Adidas, Safi, Enchanteur dan lain - lain. Tetapi, timun sebagai deodorant? No wonder kan. So, scent dan smell dia of course la bau macam timun yang diblend. Jangan pulak satgi korang g dapur, g hidu bau timun. Mungkin ada bau, tapi tak kuat. Kalau blend timun tu, bau die best.


Best deodorant ni, eventhough saya ni first time user. Tak rugi mencuba tryla. Harga dia di Giant lagi murah pada Rexona. Mahal RM0.01 sen pada Nivea. 

Otitis Media 3

Assalamualaikum dan salam isnin.

arggh, cuti hujung minggu sudah berakhir. Maknanya petang ni ada kelas Mis. Malas sgt rasa nak pergi kelas petang petang ni. Kalau ikutkan hati, memang tak nak pergi. Tapi, always bear in mind. tanggungjawab saya adalah belajar. So, jangan lupa. Tak sabar nak habis belajar dan ada kerjaya pula. Lagi 7 bulan. Cant wait.

Berbalik kepada penyakit otitis media. Sebenarnya, selepas follow up yang  ke empat, Alhamdulilah, telinga saya dah kembali elok. Oksigen dah berjaya masuk ke dalam telinga. Secara routine, saya perlu menitiskan ubat titis CANDID*. tiga kali sehari sebanyak 4 titis. Ubat titis ni tujuan dia adalah untuk mencegah fungus daripada hidup kembali. Lagipun doktor cakap, elakkan telinga masuk air. Time mandi, you kena pakai earplug. Jadinya, saya ke Guardian untuk membeli earplug. Harganya cuma RM2.50. Yang mahal sikit harganya RM14. Masa mandi, kena sumbat telinga dengan earplug tu, untuk mengelakkan air masuk. Kan aktif pulak bakteria dalam telinga tu,kalau air masuk.

Untuk pengetahuan, semasa follow up tu, nurse sedut telinga tau. Dia cakap keliling telinga dalam awak dah banyak nanah tebal dan melekat, macam palque kat gigi tu. Dia berjaya buang separuh je. Yang kebal kat daging telinga tu susah nak buang. Kena jumpa dia lagi. Sebenarnya benda alah tu yang menutup pendengaran saya. Sebab tu tak dengar. Selepas nurse buat treatment, dah lega. Tapi pening sikit sebab oksigen start masuk kan. Almaklumlah seminggu oksigen tak melalui telinga saya ni.

jadi, setakat ni kita tunggu dah lihat apa yang akan terjadi. Insyaallah. Everything will be fine.

21 November, 2014

Putera Ayu Unexpected suprise

Assalamualaikum.. Guess what. Alhamdulilah, hari ni berbuka puasa kat tempat agak special. Special disini maknanya harga pun mahal la. Kalau diikutkan jarang-jarang berkunjung ke kedai Putera Ayu ni. Kalau mengidam je baru berkunjung.

Hari ni, seperti biasa datang hanya dengan tujuan untuk berbuka. Tetiba satu adik waiter ni jalan dengan bawak kek. Dalam hati dia nak bawak kek ke meja mana ek...

to be continued..sebab jam menunjukkan nak mencecah angka 3.00 pagi..

19 November, 2014

Please be patient..

Because a new simple and sweet blog will be heading to your ways. Hehe

13 November, 2014

Otitis Media 2

Assalamualaikum dan selamat petang..

Alhamdulilah, sakit yang mencucuk - cucuk susah beransur pulih. Tetapi, tahap pendengaran masih sama. Iaitu, kurang. Dah dua hari aku melalu fasa kurang pendengaran. Aku pergi kelas macam biasa. Nampak normal, tetapi hakikatnya sebelah deria pendengaran tidak berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, itu tidak memberikan kata putus untuk aku berputus asa. Tidak sesekali. Agak susah, bila satu nikmat deria pendengaran di tarik kembali oleh Yang Maha Esa. Walaupun hanya seketika. Namun, itu adalah ujian bagi aku. Semoga nikmat itu aku perolehi kembali. Insyallah. Esok, kalau tiada aral melintang atau kekangan. Hajatnya nak buat follow up telinga di klinik kesihatan kampus. Atas arahan doktor, aku ikutkan je. 

Tiba - tiba, sedang berfikir sejenak. Aku teringat kenangan semasa first follow up. Nurse kat hospital, sedang berbual - bual sambil mendaftarkan pesakit. Aku terdengarlah. Agak pelik tapi realiti. Inilah antara perbualan mereka. 
"Hai, kenapa ramai sangat sakit telinga ye. Musim sakit telinga agaknya. Ada yang budak tu sakit telinga. Mak dia korek korek telinga anak dia, sampai teruk jadinya. Itulah, sepatutnya, kena bawak jumpa doktor terus. Mana boleh main ubat sendiri. bahaya, kan melibatkan telinga." Fuh, aku dengar perbualan nurse tu. Aku pun fikir, Aku pun pernah korek telinga time sakit ni. Sebab gatal sangat dalam telinga. Mesti sebab kuman tu tengah berseronok dalam telinga aku ni. Alahai, teringat pulak iklan ubat batuk tu..kuman yang bewarna hijau,  haha. Bye.

11 November, 2014

Silent world

Today, my world become more quiet. It is because of the pain. I have already said it. No need to make a redundant post. Right. Sometimes, this quiet world offers me a lesson. A lesson to be more grateful human being. Just imagine living with fears. This is better to live in quiet world. 

When the phone rings. I am still able to say hello. If i woke up, and my phone ring, I put it to my ear without saying hello. I am able to recite Al-Quran. Please give me a strength to get through this. How can it be possible. The road is mute. The people is mute. A quiet world. Living in hearing loss. I am just guessing what the people conversation is all about. The real is I could not clearly hear it. I am just smiling and respond to it. To make myself better even better. In dept, it is such a quiet world. The world is quiet here, I am pointing at me. myself and I. Keep calm because the world has power to bring the smile back. There is something to ponder. But I don't know what is that. And what is what. Just keep going, because I don't know how much time is given to me to keep faith and belief.

07 November, 2014

Otitis Media 1



Assalamualaikum..

Hari ini, due date untuk menghantar kuiz subjek Managerial Finance.. Alang - alang dah masuk kampus, aku mintaklah kawan aku hantarkan ke Klinik Kesihatan. Terima kasih kawan yang sudi hantarkan saya. Terima kasih, hanya ucapan itu yang bisa ku lontar.  Akhirnya, aku telah membuat keputusan untuk berjumpa doktor. Sebenarnya aku takut nak jumpa dengan doktor. Perasaan berbelah bahagi nak jumpa atau tidak. Kalau tak jumpa, kalau ikutkan sakit, memang sakit. Kalau tak jumpa, bila lagi ada masa nak jumpa. Aku tengah dalam proses belajar membuat keputusan muktamad. Sebabnya, keputusan selalu berubah - ubah di saat - saat akhir. Kadang - kadang, aku terfikir kenapa aku tak boleh nak buat keputusan pada masa tu jugak. Entahla. Kalau fikir lama - lama pun  tak dapat jugak jawapan dia. 

Emak cakap, kalau sakit macam mana pun, jangan biarkan doktor belah atau operate. Emak cakap banyak lagi cara lain untuk sembuhkan penyakit selain daripada pembedahan. Emak cakap lagi. Sekali kena bedah, luka pembedahan akan menyebabkan kuman merebak lagi. Apa yang emak cakap memang betul. Contoh ada di depan mata. Abang aku, dia ada ketumbuhan dalam telinga dia, dan dia telah dibedah. Selepas beberapa ketika, ketumbuhan tu tumbuh semula. Apabila buat follow up dengan doktor, doktor nak bedah dia lagi sekali. Sampai bila dia nak kena bedah? Bedah lah beberapa banyak kali, kalau Allah cakap bukan masanya untuk sembuh. Tak boleh buat apa jugak kan. Usaha, Tawakal.. Semoga dia tabah. Itu je yang aku harapkan.

Tadi aku jumpa doktor. tak sampai 3 minit aku jumpa doktor. First time pergi ke Klinik Kesihatan sepanjang belajar disini. Alhmdulilah, doktor cuma cek telinga aku menggunakan alat dia. Doktor bagi ubat makan dan aku kena habiskan ubat itu. Then, doktor cakap, minggu depan jumpa saya lagi, buat follow up. Jadinya, lepas ni kena jumpa doktor lagi lah nampak gayanya. Semoga ini tidak menggangu pembelajaran aku. Insyaallah. Aku pun mahu menjadi tabah.  

Ini adalah ubat Antibitik dan tahan sakit yang diberi oleh doktor. Tolong habiskan ya Atikah. Sebab sebelum ni awak tak habiskan ubat. Peringatan untuk diri sendiri.

05 November, 2014

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?

Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 

Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 

Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas bersaiz biasa, menyebabkan aku tidak perasan yang aku sudah memasukkan hampir kesemua putik kapas itu ke dalam telinga kananku. Pada waktu itu, takde plak rasa lain macam.
Then, the show slowly begin. Esok hari, selepas balik bekerja, telinga aku berdenyut-denyut. Aku mengadu kepada bibik. Bibik omong mungkin sebab penat. Aku mengiakan aja cakap bibik. Ok.

Keesokannya, something keluar dari telinga aku. That its. Cecair yang sangat busuk. Dan cecair itu adalah campuran nanah + darah. Aku takut. Hari tu jugak, aku pergi ke klinik. Dan doktor bagi ubat titis dan antibiotik. Doktor pun memeriksa telinga dan doktor buat sedikit treatment. Seminggu, aku hilang sebelah deria pendengaran. Kalau ada orang panggil, aku cakap "talk to my left ear". Sampai macam tu sekali. Penyakit Otitis Media menyebabkan korang tak boleh tidur malam. Korang akan menangis sebab teramat sakit. Korang rasa ada benda berjalan dalam kepala otak korang. Sangat sakit. Almaklumlah..sakit telinga adalah penyakit membunuh yang kedua selepas sakit gigi. 

Selepas beberapa minggu, aku buat follow up dan doktor sahkan aku menghidap CSOM, dan doktor dengan gembiranya cakap 'Awak,gegendang telinga awak dah berlubang ye!'. Ok fine. Aku tak tahu apa maksud gegendang telinga berlubang. So, tak banyak respon la aku bagi kat doktor. Doktor pun bagi ubat titis Sofradex dan Antibiotik baru. Di rumah, emak aku guna cara tradisi iaitu menitikkan air rebusan sirih ke dalam telinga aku. Emak aku pun doktor kampung taw. Orang tua biasalah banyak petuanya. Ikut je lah. Tapi Alhamdulillah, selang 3 hari titis air rebusan sirih tu, telinga rasa macam okey. Tetapi telinga tu tetap rasa macam berair dan mengalir. Kalau duduk tengok tv, tiba-tiba pipi basah. Cepat cepat cari kain nak lap. Kalau sentuh cecair tu amatlah busuk. Sympton die la tu. Aku dah terbiasa. Last follow up aku buat dengan doktor pada bulan 2. Doktor cakap yang lepas jumpa dia, aku kena pergi jumpa Pakar ENT. Aku cakap, saya takde duit nak bayar ENT tu. Then, doktor tu cakap, jangan risau ENT ada yang kerajaan punyer. Oh okay. 

Setelah beberapa bulan berlalu....

Hari ni, pendengaran telinga aku alhamdulilah okay walaupun tanpa rawatan susulan dari Pakar ENT. Tetapi aku jugak risau jikalau ianya terjadi lagi atau ada kesan sampingan. Tapi kalau itu adalah satu ujian, aku terima. Sekarang, aku memang fobia dengan putik kapas tu. Memang selepas kena, aku serik nak korek telinga lagi. Takut pisang berbuah dua kali. Maybe, in the future, I will go to further treatment.. 

"there is nothing good about putting anything in your ear."

This Will Make You Never, Ever Want To Clean Your Ears Again..



04 November, 2014

Time is sucking me out.

Hola, Its 4th November

Its 12 o'clock. I am just ended the Operation Management test for today. It s just the two hours test which will requires me to choose  3 out of 5 questions. A simple questions that very simply and make you Rrrrggg.  A lot of works need to be done. Assignments, quizzes, case study, presentation and etc.
I am looking forward to all of this since its a must. Wow, that a reliefs because I am once think that someday I will give up. However, a long journey that lie ahead make me think twice. If I being a witch, I want to stop the time. I want to live in a world that has a greener grass and green animal plus with color of flowers and the color of sea. Wow, such a wonderful world living with the nature. 

01 November, 2014

Its November.



Hola Novemberians.

Times is ticking. I am wondering what will happen in this precious november. Its kinda weird. I am getting older. I need to change. To be a better servant of the creator. I am having a high goal since the  people around me has high expectation on me. I am neither hero or wonder women. I am ordinary girl with no collateral trust. I am just a zero minded and I wish that my life is beneficial to others so that when I am gone, I am there to be remembered. Not the gracious moment but the memories. Sweet november, Thank for meeting me again. November 2014. 

Why MBA.

Assalamualaikum dan salam september

This entry was meant for September. As it has been save as a draft, saya publish bulan november. :)

Pejam celik pejam celik, cuti semester dua bulan sudah berlalu. Semester baru sudah bermula. Aku rasa semester kali ini lain macam. Macam tough giler. Semua subjek sem ni sebijik sama masa ijazah sarjana muda dulu. Contohnya Operation Management, Information sistem. Subjek macam ni lah yang effect result aku dulu. Skor pun gitu - gitu je. Tapi Insya allah, semester ni harapannya semoga berjalan lancar, baik, dan harap tak dak halangan, obstacle yang datang aku akan tempuhi dengan gigih. So, kelas baru seminggu start. Kerja dah banyak. Dr aku kata, in the class, you should imagine it like you (aku) working in the organization. She is CEO, and us is the employees. So, how come we as the fresh graduate student able to do so, if no working experience. Jadi, kita tunggu dan lihat apa yang akan dilalui semester ini.. Expect the unexpected.

21 May, 2014

Konvokesyen ke 80

Assalamulaikum kawan - kawan..

19 Mei 2014, hari konvokesyen ke 80 buat kami. Batch Uitm Seri Iskandar Perak. Jom layan gambar - gambar sekitar majlis konvokesyen diadakan. Alhamdullillah, aku berjaya menamatkan pelajaran dengan jayanya dengan memakai selempang pink. Yeaa, sungguh tak disangka. Aku bersyukur tidak terhingga dengan kurniaan Allah kepada aku. Sekalung tahniah buat semua kawan - kawan yang berjaya menamatkan pelajaran ijazah sarjana muda. Harap kalian berjaya selama - lamanya. 







16 May, 2014

Tetapkan pendirian, Allah always by my side.

Assalamulaikum dan salam jumaat.

Apa khabar. kawan - kawan sekalian. Betul ke orang cakap terlajak perahu boleh di undur. Telajak kata binasa badan. Ya Allah. Apakah yang engkau mahu uji aku kali ni. Kerana tersalah membuat keputusan, habis semua terima akibatnya. Ya Allah, adakah tindakan yang aku lakukan semalam sudah tertulis dalam kitab mahfuzku. Atau mungkin aku yang mengubah apa yang sudah tertulis. Mata kadang kala memberikan petanda. Mata kiri berkedip, maknanya ada sesuatu tak elok akan berlaku. Mata kanan berkedip, perkara yang baik akan berlaku. Tapi apakah ini semua hanya fiksyen semata - mata. Adakah ini pantang larang orang tua dulu dulu supaya anak - anak generasi akan datang berwaspada. Sejauh mana kebenarannya, masih menjadi tanda tanya. Tetapi mengikut keadaan semata, ternayata kerdipan mata sebelah kiri membawa maksud, aku telah membuat keputusan yang salah. Seorang diri aku bermuhasabah, ditemani bunyi unggas - unggas di kota raya. Berteduhkan lampu neon yang seakan samar warnanya. Ditemani dengan bunyi kipas yang persis ombak laut yang bergesaran pasir. 

Kenapa kawan sendiri membawa aku ke jalan ini. Kawan yang sudah lama tidak kelihatan. Kawan yang sudah dilupai bagaimana perangainya sekarang. Kawan yang dulunya hanya bertegur sapa kerana menunggu ketibaan bas sekolah. Kawan yang huhh.. Malasnya nak cerita. Kawan, kenapa kamu tidak memilih jalan yang benar. Kawan, bila kamu akan kembali ke pangkal jalan. Kawan, sudahlah. Kawan, bukalah lembaran baru bila buku hisabmu dihitung semula. Kawan, kita tidak mengetahui berapa lama waktu yang ada untuk kita didunia ini. Kerana masa tidak pernah menunggu kita. Seandainya kau tahu, aku tidak ingin kau terus hanyut. Apa yang mampu aku lakukan adalah berdoa kepada Allah, semoga pintu hatimu terbuka. Ini bukan jalan yang sepatutnya kau pilih. Kerana jalan yang kau pilih, hubungan antara kamu cucu adam tidak lagi seperti dulu. Berubahlah sebelum kamu semakin tersesat. Alhamdulillah, aku tidak akan pernah mengulangi kesilapan yang sama, yang pernah aku lakukan dahulu. Ingatlah bahawa masih ada sumber rezeki lain yang Allah sediakan untuk hambanya yang ikhlas, rajin, dan berada di jalan yang benar. 

28 April, 2014

When i said, i am exhausted,everything on myself agreed! but i tried to deny it. May Allah give me more strength to walk in this path. Amin.

25 April, 2014

Managerial Accounting

Assalamualaikumkawan-kawan blogger semua.

Apa khabar.. Harapannya semoga semua sihat ye. Bebas dari batuk-batuk, selsema, sakit kepala dan sympton lain-lain. Jadi bagi yang rasa macam nak menuju kearah demam, banyakkan rehat. Insyallaah, sembuh dengan izin Allah. Tapi kalau minum sebotol minuman yogurt brand Dutch Lady atau Nestle saya confirm sedar,sedari akan bebas dari demam. Sebab apa, yogurt tu dia meningkatkan antibodi badan kita. Tak percaya cakap aku, cubalah. Tapi kena habiskan sebotol okeh. Hehe. 

Haa, berbalik ke topik asal hari ni. Sebenarnya nak cerita pasal Managerial Accounting. Hari first belajar memang scary. Scary sebab Dr tu punyer style. Haha. Tapi sebenarnya dr tu sesaje je. Nak test student die nie haa. 

Hari ni, kelas kedua. Dr cakap saya dah bagi cuti sebulan, sekarang 4 kali straight jumpa dia. Kelas managerial accounting memanjang. Masa kelas akaun ni, jangan berani nak fikir pasal mende lain. kenape. Kerana menurut Dr, kalau fikir mende lain je, anda akan lost. Hari ni chapter 4 dah khatam. Chapter ABC. ABC tu Activity Based Costing. Menurut dr lagi, abc ni worldwide used. Jadi sesape yang belajar ABC, memang superb lah sebab ada skill ABC yang mana setiap company perlukan samaaada dah implement atau yang masih gunakan traditional costing. 

Assignment kami kena cari company SMEs and tanya samaada dah implement ABC ke belum. Tadi 3 jam lebih dengan kelajuan 120 per jam memang laju belaja ABC sekali dengan teori-teori nyer. Mula-mula memang slow nak pick up. sebab ada perasaan mengantuknya. Tapi sebab dah motivasi tinggi nak mendalami subjek nih, mengantuk pun hilang. Alhamdullilah. 

So, kalau company nak tahu macam mana ABC works, saya boleh bagi tahu. Tetapi kalau nak suruh saya implement, you kena HIRE saya lah. : ). Saya bukan calang-calang orang tau. Saya graduated from Arshad Ayub Graduate Business School. (lirik untuk interview with the company in future,,hehe cant wait.)


18 April, 2014

Konvokesyen hupdate

Assalamualaikum dan salam jumaat

Apa khabar semua. Sihat sihat lah hendaknya. Ni haa, saya nak update pasal konvokesyen date lah. Hihi. Tak pe, bukan nak bagitau sesiapa pun, just as reminder for myself and my friend who in the same batch. Konvokesyen ke 80. Uitm only ye. Restricted to only uitmers access. Keh keh.

Tarikh nye adalah.. 19 Mei 2014. Saya punyer sidang 2.. ... will be continue *(xsempt nk tulis bagi abes sebb bergegas nak amik anak sedara)~ boooo

Continue*. Selepas ambik anak sedara kat Sekolah Bintang Utara tu, kami pergi makan di Pusat Komersil Komuniti Tun Abdul Razak, bersebelahan PH4 - Stesen LRT Tun Abd Razak. Tet. Bawahnya adalah Jabatan Pendaftaran Negara. Apa tujuan saya berada di LRT tu, of course lah nak guna kemudahan awam tu kan.

First time user nih. Touch n Go just depend on MYKAD. Memang berbaloi-baloi ada MYKAD nih. Boleh buat ATM and macam-macam lagi. Dari LRT tu, saya pergi ke PH5 Bandar Tasik Selatan. Boleh bayangkan tak macam mana seorang gadis yang tak pernah-pernah naik train bagai tu sorang-sorang bawak beg balik kampung tu. Huish. Dashyatnya. Kau ada? Hee

Pastu, tadi saya ni memang ikut hati, mata, sign-board dan tulisan di sekeliling stesen tu. Eh, tetiba hati kecil berbunyi (saya sorang je boleh dengar), "banyaknya platform, mana satu ni, si polan, kau jangan gelabah, kau buat rilek je macam orang lain". Then, tetiba saya teringat kertas maps KTM yang difotostat dengan housemate. Alhamdulilah, that is my saviour. Dah ada guider kan even a piece of paper. Thank god.

Next, tukar KTM pulak kat KL Sentral. Dan hidup mesti diteruskan. Akhirnya, berjaya sampai ke destinasi yang dituju. Padang Jawa. Saya orang ganu, mane biase naik train-train ni. Bukan berlagak ke apa, tapi dulu-dulu masa zaman penjajah, dieorang tak buat railway belah pantai timur. Tulah yang menyebabkan orang belah pantai timur ni xreti nak naik benda alah train ni. But for me, alone, kepercayaan mengatasi segalanya. Yes, go for the gold.

Peace yo ~~~ lain kali, apa kata kita melencong sikit ke Midvalley, One utame and segala malls yang ada. :)
Berjalan luaS pemandangan. Naik trains pulak meningkatkan skills and abilities naik trains lah. Mengarut apa ni, ntah. Sbenarnya saya nak cerita pasal my konvokesyen, bukan pasal apa yang berlaku hari ni, tapi saya dah terceritakan, so sayang pulak nak delete. Biar je lah..

Konvokesyen sidang ke 2, di UITM Perak. Masa bermula adalah pukul 1.30 petang. Sebenarnya, saya tak suka kalau konvokesyen or aktiviti lain diadakan pada waktu peak hour camne. Sebabnya adalah, panas. Kesian Mak dan Ayah kite kan. Terpaksa mandi peluh duduk berdiri tengah panas. Huh, nasihat saya, sila bawak payung. Kerana cuaca di Seri Iskandar amatlah membahang. Mana taknye dah 3 tahun duk ulang-alik pergi kelas. Hanya Allah saja yang tahu.

Satu lagi sebab adalah "make up cair lah". Tapi nasib baik saya punya nombor giliran 35. So, saya rasa it just a while untuk naik pentas terima skroll. Wah, tak sabar rasanya nak naik pentas, harap-harap tak tersadung. Haha. Agak malu ye disitu. Memang xde aim nak pakai heels or kasut yang ade tumit tajam tuh. Just, saya aim nak beli kasut kat Dear Solehah tu. Cantik and nice je design, colour, comfortable pulak tuh. 25 je awak. Nanti saya beli, saya share ye. Kasut tu macam colour peace lembut and ianya lebih kepada sandal lah. Agak tinggi 2 inci. Wahh, tak sabar nak beli untuk konvokesyen. :)

12 April, 2014

MIHAS 2014

Assalamulaikum dan salam sabtu.. 

Semalam, 10 April 2014. Ok,semua mesti tahu kan semalam 10 April. Semalam, aku dan kawan sekelas seramai 18 orang visit Mihas tw.. Mihas 2014 ni bertujuan untuk mendedahkan dan create awareness tentang produk, company, services yang Halal. Halal dari sudut Syariah dan syarak. Company yang mendapat certificate halal dan keunikan produk mereka. Pelbagai produk ada..dari dalam negara, hingga ke luar negara. Dari Malaysia hingga ke Korea. Macam-macam culture ada. Ada dengar orang cakap bahasa thailand, indonesia, korea,taiwan, arab saudi, macam-macam lah. Best. 

Aku try macam - macam makanan. Contohnya Susu Kambing dari Malaysia, Sosej dari Taiwan, Biskut  dari Australia, Kurma di booth negara Arab Saudi, dan banyak lah. Pau pun sedap. Semua sedap. Tapi dah campur - campur makanan bagai, naik pening kepala. Haish. Dari Padang Jawa menaiki KTM pukul 8.36. Kat Padang Jawa, xdelah sesak sangat. Sampai kat KL Sentral pukul 9. Kena interchange dengan LRT. Sebab nak ke KLCC. Then, Masyaallah, so crowded dengan manusia nak pergi kerja and segala. Tapi sebab ada budak - budak sekelas, rasa enjoy je naik LRT yang macam sardin tu. Yeaa. 

Sampai KLCC, dalam pukul 10 lebih. Nak cari tempat Mihas tu agak penat berjalan. Naik elevator, macam - macam. Tapi nasib baik, cantik je pemandangan nye. So enjoyed. Kami pergi Mihas ni bukan sukahati tapi sebab ada assignment nak kena siapkan. For academic purpose. Kami kena buat marketing plan. Which kami kena interview organization tu. So, agak stress sebab tauke company tu salah faham. Dia ingat kami nak buat business dengan dia. Camni dia cakap "Kamu kalau nak buat marketing plan, kena tunjuk kat saya, berapa kamu dapat target dalam satu bulan, 100 ribu, 10 ribu?" Mak aihh, kami nak buat marketing plan mengenai syarikat pakcik lah. Bukan nak buat bisnes. Naya naya. Banyak pulak pakcik ni pot pet pot pet sampai masuk ke hal bini die. Yang jaga kaunter tadi ingatkan anak die, rupenya BINI die. Ngee

Next, kami pun pergilah ke company France ni. Alhamdulilah. Senang je die provided information.Memang full and complete iformation. Yes. Itulah yang kami nak. by the way.,, rasa rugi pulak sebab tak try semua booth. Takpelah..Mihas 2015. I be there. :). Jom, tengok gambar kami. 






02 April, 2014

Hidup seorang pelajar

Assalamualaikum dan salam malam rabu.

Saya rasa registration day untuk second intake post graduate student sudah berbulan bulan. Walhal, baru tiga minggu kuliah berjalan. Macam hal dan kerenah pensyarah kan. Maklumlah kami hanya budak segar graduasi (fresh graduate). No working experience like you all. Pensyarah expect kami more. Unfortunately, kami expect diri kami freshier. Tanyalah nama tokoh yang pelik pelik, memang confirm pensyarah yang tanya tu akan jawab sendiri soalan yang ditanya. Baguslah. Sharing is caring. 

Peringkat pasca ijazah ni, boleh dikatakan tiap kelas ada assignment. Due date next week. Presentation 2 rows per days. My god. So exhausted. Awak tanya diri awak. Siapa yang suruh awak belajar lagi. Saya nak belajar lagi sebab saya masih cetek dengan ilmu. Masih banyak benda baru yang menanti saya jika saya belajar. Saya belajar kerana Allah. Kerana perlu ada seseorang yang bertindak untuk mengubah destinasi saya. Bukan destinasi anak bangsa. Itu adalah tujuan uitm.

Hati kecil sering bertanya. Menyesal ke sambung belajar. Kenapa kau sambung belajar. Kenapa tak kerja dulu cari ilmu. Maka soalan ini hanya empunya badan je dapat menjawabnya. Terserah pada yang mengetahui. Ada hikmah atas semua yang terjadi. Besyukur, tawakal, dan akhir sekali redha. Ingat, kejayaan tidak datang berguling - guling. 

Hantaran kahwin yang siap digubah oleh kami.











27 March, 2014

Majlis Kahwin in 8 hours

Assalamualaikum, Hebat mung.. 
Episod 1
Aku baru je lepas habis induksi. Tempat induksi ni dekat Lembah Azwen, Hulu Klang. Nice je tempat die. Ada kolam mandi, kayak, titi gantung dan sangkar haiwan yang kosong. Rasanya pengalam masa induksi ni hebat lah. Sebab apa, kami seramai 120 orang pelajar baru pasca siswazah diberi tugasan atau orang putih cakap assignment. Assignment buat Majlis Kahwin. Memang kenduri betul punyer. Pengantin, pengapit hantaran, rewang, pelamin, red carpet, mak andam, pengacara sporting, kek, semua ada. Kami semua seramai 120 orang dapat buat Majlis Kahwin dalam masa 8 jam. Korang percaya ke. Fasi kami bagi tugasan tu pukul 11 pagi, sebelum pkul 8 malam, fasi kami nak tengok semua siap. Gila kan. Happening ni. Nasib semua dah tua dan agak berkaliber.. maklumlah semua tahap manager, bapak orang, mak orang. Sape expect kan. Aku nga budak fresh graduate je lah terhangguk hangguk je. Nasib baik kami ni kategori follower yang positif. Sebab tu lah berjalan lancar majlis kahwin tu. Hehe.

Bersambung.......

20 February, 2014

i am officially graduate

Assalamualaikum teman-teman blog sekalian..

Alhamdullilah, 14 Febuari 2014 result keluar. Aku tunggu emel dari Isims Uitm tetapi tidak kelihatan. Huhu.. Almaklumlah, sebelum ni tengok result unofficial dalam emel je sebab taknak tunggu portal. Lembat sangat. :D. 

Alhamdullilah, Alhamdullillah.. walaupun target aku xsampai.. aku tetap bersyukur. Masa graduation nanti, bolehla pakai selempang pink. Semalam 15888 hantar mesej. RM0.00 UITM: Tahniah kerana telah menamatkan pengajian Sarjana Muda dengan jayanya. Yepiii.. berkat kesabaran, kesungguhan dan doa Ibu dan bapa. Akhirnya tamat juga pengajianku selama 3 tahun. Walaupun begitu, perjuangan Destinasi Anak Bangsa harus diteruskan. 

Akhir kata, selamat belajar kepada semua adik-adik. Yang ambik SPM, Diploma dan lain - lain. Usaha tangga kejayaan. Peace YO ==>

11 January, 2014

2014

Assalamualaikum dan salam tahun baru

Apa khabar. Moga semua sihat hendaknya. Lama aku tak menjengah belog kesayangan ni. Kalau ikutkan ini adalah post untuk tahun 2014. Selamat Tahun Baru. Untuk baby yang lahir tanggal 1/1/2014 mesti bertuah kan. Macam mana lah mak ngan abah korang rancang nak beranakkan korang tanggal 1/1. Hebat. Bertuah korang. Tapi takpe lahir jugak korang di dunia ni. Dah besar jangan nakal-nakal ye.

Aku, hari ni masih lagi tercongok di seri iskandar. Hanya tuhan saja tahu betapa rindunya aku dengan kampung halaman. Harap panjang umur untuk pulang ke kampung.  Insyaallah. Aku tengah menghitung hari ni untuk menyiapkan segala sisa-sisa pelajaran di UiTM Perak. Setelah 3 tahun bertapak di UiTM Perak, inilah hasilnya. RESEARCH. Walaupun keadaan agak sesak. Namun, aku dah berjaya sampai ke tahap ni. 

10/1/2014, hujan gerimis dari pagi sampai petang. Aku redah hujan masuk ke UiTM untuk berjumpa dengan pensyarah demi menyiapkan kerja-kerja research yang terbekanglai. Iaitu problem statement. Alhamdulillah, settle jugak problem statement aku. Setelah seminggu turun naik fakulti akaun 4 tingkat tu. Lega. Lepas tu, aku dapat emel, yeaaa.. permohonan lanjutan biasiswa anda telah diluluskan. Sila balas dalam masa 30 hari, kalau tak ia akan dianggap BATAL.

Oh, memang tak la nak bagi BATAL kan. Sebabnya bulan 9 lagi aku apply. Jenuh menunggu. Alhamdullilah. Petang pulak, satu mesej masuk. Daripada IPSIS. Dear (nama akulah), you are invited to study in UiTM for postgraduate study with conditional offer. Alhamdullilah.. Aku happy sangat, semuanya macam senang bagiku. Padahal, sebelum ni susah yang amat. Dengan nak balik Perak pun delay, sampai nangis- nagis, sampai kena marah. Kadang- kadang aku rasa kenapa Allah nak aku ada dalam dunia ni. Tapi xpe.. aku amik pepatah ni dan ye memang betul, it well suited with me " Orang cakap bersusah-susah dahulu, bersenang senang kemudian". 

Tapi, tujuan aku belajar dan belajar tanpa henti adalah demi satu alasan. Iaitu Keluarga. Sapa lagi yang nak ubah nasib keluarga aku kalau bukan aku. Harapan agar jalan yang berliku dihadapan akan senang ditempuhi. Amin. Perjalanan masih panjang. Jangan pernah putus asa kerana Allah sentiasa bersama aku. Terima kasih semua untuk sesiapa yang menyokong, mendoakan aku. Hanya Allah membalas jasamu. 

Ok, bye.. selamat berjaya untuk semua. :)