Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Notes to Risk in IT Security

Todays, I would like to share some notes regarding to risk in information technology. Here, there are three principles of security which are integrity, availability and confidentiality. I want to highlight 3 type of risk.

1. Cloud computing
What is cloud computing? So, let me explain based on my understanding. Cloud computing is where the data is being store. The data such as contact number, important document can be store in this cloud system. For example, Icloud in Iphone. It allows the users to store all types of information in there. In fact, when the phone is being format, the users can retrieved their information back from the icloud.

2. Phishing
People who doing phishing is very intelligent. This is because they able to manipulate a website to look similar with the original website. The website look the same, however it is actually fraud. The website created will link you to the other unknown page which contain malware.

3. Search engine manipulation
Search engine manipulation h…

Operations Management Final Present

Assalamualaikum dan selamat malam.
Esok final presentation group projek kami. Tajuk dia pasal layout. Mintak - mintak semuanya berjalan lancar. Dalam kelas kami ni ada budak Jerman. Exchange student. Kadang - kadang, pensyarah bias dengan kami sebab dieorang. Bukan bias dengan semua budak kelas, tapi bias dengan group aku je. Takleh blah kan. 
Keesokan harinya. Group aku present nombor 5 dan group yang paling last. Dalam kelas kami ada 5 group, dan 2 group daripada itu adalah group exchange student tu. Kami punyer projek paper memang ok la sebab kami dah buat deep review untuk recommendation layout company tu. Dan cadangan kami adalah, company tu pindahkan sebahagian operasi ke tingkat atas. Ade ke patut dia question, mesin tu xberat ke nak alihkan ke tingkat atas? Kamu kena consult dengan engineer syarikat tu. Hey, come on la. Munasabah tak suruh kami consult dengan engineer tu. Ini cuma projek paper lah. Kami cuma cadangkan apa yang syarikat tu perlu buat. Pasal macam mana nak alin…

Love this song

Perfect by Simple Plan. watch here https://www.youtube.com/watch?v=b_EUKt12af0
Hey dad look at me. Think back and talk to me. Did I grow up according to plan? And do you think I'm wasting my time doing things I wanna do? But it hurts when you disapprove all along
And now I try hard to make it I just wanna make you proud I'm never gonna be good enough for you. Can't pretend that I'm alright And you can't change me
'Cause we lost it all Nothing lasts forever I'm sorry I can't be perfect Now it's just too late and We can't go back I'm sorry I can't be perfect
I try not to think About the pain I feel inside Did you know you used to be my hero? All the days you spent with me Now seem so far away And it feels like you don't care anymore
And now I try hard to make it I just wanna make you proud I'm never gonna be good enough for you I can't stand another fight And nothing's alright

'Cause we lost it all Nothing lasts foreve…

Hebat perangai manusia

Bagusnya permainan dia. Nak tutup salah sendiri, sanggup aniayai orang. Apa salahnya mintak maaf sepatah. Susah sangat ke nak mintak maaf. Kaunter bas shah alam, yang jual tiket ke pantai timur, bas warna merah DNaim. Memang teruk servis kaunter dia. Orang yang kerja kat situ memang tak reti nak hargai pelanggan. Walaupun dah terang bersuluh salah dia, ego taknak mintak maaf. Buat muka tak reti. Malah salahkan customer dia pulak. Memang lepas ni soryla aku takkan naik bas tu lagi. Never. Forever. Tak bertanggungjawab. Lepas tangan. Mentang-mentang aku student, buat macam tu la. Kalau orang besar duduk tempat aku, memang tunduk, angguk-angguk lah semua. Orang besar kan.

Semalam, 3/12 pukul 2.45 petang, aku beli tiket di kaunter bas DN nie. Masa tu ada makcik dan budak yang tengah belajar. Hujan lebat time tu. Aku dah cakap nak balik malam 4/12. Dan makcik tu confirmkan lagi esok malam kan. Aku cakap lagi 4 haribulan malam. Makcik tu print tiket dan aku bayar duit terus berlalu ke keret…

Its December

Assalamualaikum, its december. And yet, many assignment is reaching their due date. A bundles of task need to be done. A lot of money need to be spent for the monthly expenses. And seriously, I am homesick. The last October, when Eid Adha once I felt at home. It has been almost 2 months and the moment gone. Two month I left home, once I returned I felt like everything is unusual and it is not the same. My father getting old. My mother looking more tired. My younger sisters keep growing. Everything seems changed. I wish I could turn back the time when there is only happiness fill in the room. I will let go the painful memories. And remained the happy time we spent together. From depth of my heart, the love for them never changed and I am happy to be part of them. The time we ate together, the time we joking together, the time we being together, the time we crying together. Alhamdulillah, thank you Allah s.w.t..


UPSR

Assalamualaikum...
Bangun tidur, cepat-cepat mandi dan sarapan. Hari ni keputusan peperiksaan UPSR akan diumumkan. Bila-bila masa sahaja. Tak sabar rasanya nak tengok keputusan UPSR. Jam menunjukkan pukul 9.00 pagi. Aku duduk bersila menghadap komputer. Jari jemari meniti laju atas keyboard. Aku mencari alternatif lain untuk mengetahui keputusan UPSR. Yea, aku berjaya menggunakan alternatif lain melalui laman web Sistem Analisi Peperiksaan Sekolah. Disini http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php
Hampa, kerana sistem hanya menyediakan slip peperiksaan hingga percubaan UPSR sahaja. Keputusan hari ni belum officially dikeluarkan. Aku menunggu. Jam menunjukkan pukul 9.30pagi. Aku mendail telefon nombor Ayah. Ayah, buat apa? Ayah jawab (ada kat rumah lagi, kejap lagi baru nak ke sekolah). Oh okay, ayah..jap lagi kakak telefon balik. Risau, bila keputusan UPSR akan diketahui. Curiga. 
Sejenak berfikir. Tadi matlamat aku untuk menyiapkan jurnal kritik tapi sebab keputusan UPSR belum la…

Dove go fresh cucumber & green tea scent roll on

Hai pals..
Sebelum tidur, saya nak buat review pasal anti perspirant deodorant Dove cap timun. Haha. First time nampak produk berasakan timun. Biasanya orang letak timun tu kat bahagian mata. Tujuan dia adalah untuk menghilangkan gelap bawah mata. Berkesan jugak kalau diamalkan.
Sebelum ni, saya guna Nivea go fresh color biru. But then, accident happen dan tertumpah. Baru seminggu beli, dah tak dapat guna. Jumaat lepas, selepas survey jenama deodorant kat Giant Seksyen 7 tu, adalah beberapa brand yang famaous seperti Rexona, Adidas, Safi, Enchanteur dan lain - lain. Tetapi, timun sebagai deodorant? No wonder kan. So, scent dan smell dia of course la bau macam timun yang diblend. Jangan pulak satgi korang g dapur, g hidu bau timun. Mungkin ada bau, tapi tak kuat. Kalau blend timun tu, bau die best.

Best deodorant ni, eventhough saya ni first time user. Tak rugi mencuba tryla. Harga dia di Giant lagi murah pada Rexona. Mahal RM0.01 sen pada Nivea.

Otitis Media 3

Assalamualaikum dan salam isnin.
arggh, cuti hujung minggu sudah berakhir. Maknanya petang ni ada kelas Mis. Malas sgt rasa nak pergi kelas petang petang ni. Kalau ikutkan hati, memang tak nak pergi. Tapi, always bear in mind. tanggungjawab saya adalah belajar. So, jangan lupa. Tak sabar nak habis belajar dan ada kerjaya pula. Lagi 7 bulan. Cant wait.
Berbalik kepada penyakit otitis media. Sebenarnya, selepas follow up yang  ke empat, Alhamdulilah, telinga saya dah kembali elok. Oksigen dah berjaya masuk ke dalam telinga. Secara routine, saya perlu menitiskan ubat titis CANDID*. tiga kali sehari sebanyak 4 titis. Ubat titis ni tujuan dia adalah untuk mencegah fungus daripada hidup kembali. Lagipun doktor cakap, elakkan telinga masuk air. Time mandi, you kena pakai earplug. Jadinya, saya ke Guardian untuk membeli earplug. Harganya cuma RM2.50. Yang mahal sikit harganya RM14. Masa mandi, kena sumbat telinga dengan earplug tu, untuk mengelakkan air masuk. Kan aktif pulak bakteria dalam …

Putera Ayu Unexpected suprise

Assalamualaikum.. Guess what. Alhamdulilah, hari ni berbuka puasa kat tempat agak special. Special disini maknanya harga pun mahal la. Kalau diikutkan jarang-jarang berkunjung ke kedai Putera Ayu ni. Kalau mengidam je baru berkunjung.

Hari ni, seperti biasa datang hanya dengan tujuan untuk berbuka. Tetiba satu adik waiter ni jalan dengan bawak kek. Dalam hati dia nak bawak kek ke meja mana ek...

to be continued..sebab jam menunjukkan nak mencecah angka 3.00 pagi..

Otitis Media 2

Assalamualaikum dan selamat petang..
Alhamdulilah, sakit yang mencucuk - cucuk susah beransur pulih. Tetapi, tahap pendengaran masih sama. Iaitu, kurang. Dah dua hari aku melalu fasa kurang pendengaran. Aku pergi kelas macam biasa. Nampak normal, tetapi hakikatnya sebelah deria pendengaran tidak berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, itu tidak memberikan kata putus untuk aku berputus asa. Tidak sesekali. Agak susah, bila satu nikmat deria pendengaran di tarik kembali oleh Yang Maha Esa. Walaupun hanya seketika. Namun, itu adalah ujian bagi aku. Semoga nikmat itu aku perolehi kembali. Insyallah. Esok, kalau tiada aral melintang atau kekangan. Hajatnya nak buat follow up telinga di klinik kesihatan kampus. Atas arahan doktor, aku ikutkan je. 
Tiba - tiba, sedang berfikir sejenak. Aku teringat kenangan semasa first follow up. Nurse kat hospital, sedang berbual - bual sambil mendaftarkan pesakit. Aku terdengarlah. Agak pelik tapi realiti. Inilah antara perbualan mereka.  "Hai, k…

Silent world

Today, my world become more quiet. It is because of the pain. I have already said it. No need to make a redundant post. Right. Sometimes, this quiet world offers me a lesson. A lesson to be more grateful human being. Just imagine living with fears. This is better to live in quiet world. 
When the phone rings. I am still able to say hello. If i woke up, and my phone ring, I put it to my ear without saying hello. I am able to recite Al-Quran. Please give me a strength to get through this. How can it be possible. The road is mute. The people is mute. A quiet world. Living in hearing loss. I am just guessing what the people conversation is all about. The real is I could not clearly hear it. I am just smiling and respond to it. To make myself better even better. In dept, it is such a quiet world. The world is quiet here, I am pointing at me. myself and I. Keep calm because the world has power to bring the smile back. There is something to ponder. But I don't know what is that. And wha…

Otitis Media 1

Assalamualaikum..
Hari ini, due date untuk menghantar kuiz subjek Managerial Finance.. Alang - alang dah masuk kampus, aku mintaklah kawan aku hantarkan ke Klinik Kesihatan. Terima kasih kawan yang sudi hantarkan saya. Terima kasih, hanya ucapan itu yang bisa ku lontar.  Akhirnya, aku telah membuat keputusan untuk berjumpa doktor. Sebenarnya aku takut nak jumpa dengan doktor. Perasaan berbelah bahagi nak jumpa atau tidak. Kalau tak jumpa, kalau ikutkan sakit, memang sakit. Kalau tak jumpa, bila lagi ada masa nak jumpa. Aku tengah dalam proses belajar membuat keputusan muktamad. Sebabnya, keputusan selalu berubah - ubah di saat - saat akhir. Kadang - kadang, aku terfikir kenapa aku tak boleh nak buat keputusan pada masa tu jugak. Entahla. Kalau fikir lama - lama pun  tak dapat jugak jawapan dia. 
Emak cakap, kalau sakit macam mana pun, jangan biarkan doktor belah atau operate. Emak cakap banyak lagi cara lain untuk sembuhkan penyakit selain daripada pembedahan. Emak cakap lagi. Sekali…

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?
Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 
Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 
Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas be…

Time is sucking me out.

Hola, Its 4th November
Its 12 o'clock. I am just ended the Operation Management test for today. It s just the two hours test which will requires me to choose  3 out of 5 questions. A simple questions that very simply and make you Rrrrggg.  A lot of works need to be done. Assignments, quizzes, case study, presentation and etc. I am looking forward to all of this since its a must. Wow, that a reliefs because I am once think that someday I will give up. However, a long journey that lie ahead make me think twice. If I being a witch, I want to stop the time. I want to live in a world that has a greener grass and green animal plus with color of flowers and the color of sea. Wow, such a wonderful world living with the nature.

Its November.

Hola Novemberians.

Times is ticking. I am wondering what will happen in this precious november. Its kinda weird. I am getting older. I need to change. To be a better servant of the creator. I am having a high goal since the  people around me has high expectation on me. I am neither hero or wonder women. I am ordinary girl with no collateral trust. I am just a zero minded and I wish that my life is beneficial to others so that when I am gone, I am there to be remembered. Not the gracious moment but the memories. Sweet november, Thank for meeting me again. November 2014.

Why MBA.

Assalamualaikum dan salam september

This entry was meant for September. As it has been save as a draft, saya publish bulan november. :)
Pejam celik pejam celik, cuti semester dua bulan sudah berlalu. Semester baru sudah bermula. Aku rasa semester kali ini lain macam. Macam tough giler. Semua subjek sem ni sebijik sama masa ijazah sarjana muda dulu. Contohnya Operation Management, Information sistem. Subjek macam ni lah yang effect result aku dulu. Skor pun gitu - gitu je. Tapi Insya allah, semester ni harapannya semoga berjalan lancar, baik, dan harap tak dak halangan, obstacle yang datang aku akan tempuhi dengan gigih. So, kelas baru seminggu start. Kerja dah banyak. Dr aku kata, in the class, you should imagine it like you (aku) working in the organization. She is CEO, and us is the employees. So, how come we as the fresh graduate student able to do so, if no working experience. Jadi, kita tunggu dan lihat apa yang akan dilalui semester ini.. Expect the unexpected.

Please dont

Tolong jangan buat tak tahu dengan aku. Aku rasa aku invisible. Aku ada perasaan, aku juga manusia. Haiwan pun ada perasaan Aku adalah Hamba Allah yang banyak kekurangan. Yang dikurniakan dengan hati yang sensitif. Tolong, jangan buat macam tu lagi.

Hidup umpama Parasit.

Assalamualaikum dan salam jumaat
Korang pernah bercakap sorang-sorang tak? Maksud aku. Korang duduk bersembang ke, tengah bincang pasal kerja ke..pernah tak korang bertanya soalan then soalan tu~~ krik krik krik krik. Tiada jawapan. Padahal ramai orang kot masa tu. Apa perasaan korang time tu? Mesti korang fikir, oh okey. Mungkin slow sangat korang tanya. Takpun sebab angin bertiup kuat sangat time korang tanya soalan tu. Keh keh. Mana tahu kan. Ataupun soalan kau tanya tu membuatkan orang rimas. Oh no. Takutnya.
Parasit, kalau korang tahu. Kerja die menumpang. Kalau ade parasit ni, semua orang buat tak tahu je kat dieorg. Sebab apa. Sebab parasit ni menyibuk. Dahla xda kepentingan. Umpama spora atas daun paku pakis. Tapi parasit macam spora tu penting kot. Untuk proses oksigen, kalau tak silap lah. Kalau parasit ni hidup, dan dia bercakap, mungkin takdak sesiapa nak dengar atau amik pot apa yang die cakap. Parasit ni xberguna kot. Sapa yang nak dekat dengan parasit. Aku? ... Pokok y…

Konvokesyen ke 80

Assalamulaikum kawan - kawan..
19 Mei 2014, hari konvokesyen ke 80 buat kami. Batch Uitm Seri Iskandar Perak. Jom layan gambar - gambar sekitar majlis konvokesyen diadakan. Alhamdullillah, aku berjaya menamatkan pelajaran dengan jayanya dengan memakai selempang pink. Yeaa, sungguh tak disangka. Aku bersyukur tidak terhingga dengan kurniaan Allah kepada aku. Sekalung tahniah buat semua kawan - kawan yang berjaya menamatkan pelajaran ijazah sarjana muda. Harap kalian berjaya selama - lamanya. 






Tetapkan pendirian, Allah always by my side.

Assalamulaikum dan salam jumaat.
Apa khabar. kawan - kawan sekalian. Betul ke orang cakap terlajak perahu boleh di undur. Telajak kata binasa badan. Ya Allah. Apakah yang engkau mahu uji aku kali ni. Kerana tersalah membuat keputusan, habis semua terima akibatnya. Ya Allah, adakah tindakan yang aku lakukan semalam sudah tertulis dalam kitab mahfuzku. Atau mungkin aku yang mengubah apa yang sudah tertulis. Mata kadang kala memberikan petanda. Mata kiri berkedip, maknanya ada sesuatu tak elok akan berlaku. Mata kanan berkedip, perkara yang baik akan berlaku. Tapi apakah ini semua hanya fiksyen semata - mata. Adakah ini pantang larang orang tua dulu dulu supaya anak - anak generasi akan datang berwaspada. Sejauh mana kebenarannya, masih menjadi tanda tanya. Tetapi mengikut keadaan semata, ternayata kerdipan mata sebelah kiri membawa maksud, aku telah membuat keputusan yang salah. Seorang diri aku bermuhasabah, ditemani bunyi unggas - unggas di kota raya. Berteduhkan lampu neon yang seak…
When i said, i am exhausted,everything on myself agreed! but i tried to deny it. May Allah give me more strength to walk in this path. Amin.

Managerial Accounting

Assalamualaikumkawan-kawan blogger semua.
Apa khabar.. Harapannya semoga semua sihat ye. Bebas dari batuk-batuk, selsema, sakit kepala dan sympton lain-lain. Jadi bagi yang rasa macam nak menuju kearah demam, banyakkan rehat. Insyallaah, sembuh dengan izin Allah. Tapi kalau minum sebotol minuman yogurt brand Dutch Lady atau Nestle saya confirm sedar,sedari akan bebas dari demam. Sebab apa, yogurt tu dia meningkatkan antibodi badan kita. Tak percaya cakap aku, cubalah. Tapi kena habiskan sebotol okeh. Hehe. 
Haa, berbalik ke topik asal hari ni. Sebenarnya nak cerita pasal Managerial Accounting. Hari first belajar memang scary. Scary sebab Dr tu punyer style. Haha. Tapi sebenarnya dr tu sesaje je. Nak test student die nie haa. 
Hari ni, kelas kedua. Dr cakap saya dah bagi cuti sebulan, sekarang 4 kali straight jumpa dia. Kelas managerial accounting memanjang. Masa kelas akaun ni, jangan berani nak fikir pasal mende lain. kenape. Kerana menurut Dr, kalau fikir mende lain je, anda akan l…

Konvokesyen hupdate

Assalamualaikum dan salam jumaat
Apa khabar semua. Sihat sihat lah hendaknya. Ni haa, saya nak update pasal konvokesyen date lah. Hihi. Tak pe, bukan nak bagitau sesiapa pun, just as reminder for myself and my friend who in the same batch. Konvokesyen ke 80. Uitm only ye. Restricted to only uitmers access. Keh keh.
Tarikh nye adalah.. 19 Mei 2014. Saya punyer sidang 2.. ... will be continue *(xsempt nk tulis bagi abes sebb bergegas nak amik anak sedara)~ boooo

Continue*. Selepas ambik anak sedara kat Sekolah Bintang Utara tu, kami pergi makan di Pusat Komersil Komuniti Tun Abdul Razak, bersebelahan PH4 - Stesen LRT Tun Abd Razak. Tet. Bawahnya adalah Jabatan Pendaftaran Negara. Apa tujuan saya berada di LRT tu, of course lah nak guna kemudahan awam tu kan.

First time user nih. Touch n Go just depend on MYKAD. Memang berbaloi-baloi ada MYKAD nih. Boleh buat ATM and macam-macam lagi. Dari LRT tu, saya pergi ke PH5 Bandar Tasik Selatan. Boleh bayangkan tak macam mana seorang gadis yang …

MIHAS 2014

Assalamulaikum dan salam sabtu.. 
Semalam, 10 April 2014. Ok,semua mesti tahu kan semalam 10 April. Semalam, aku dan kawan sekelas seramai 18 orang visit Mihas tw.. Mihas 2014 ni bertujuan untuk mendedahkan dan create awareness tentang produk, company, services yang Halal. Halal dari sudut Syariah dan syarak. Company yang mendapat certificate halal dan keunikan produk mereka. Pelbagai produk ada..dari dalam negara, hingga ke luar negara. Dari Malaysia hingga ke Korea. Macam-macam culture ada. Ada dengar orang cakap bahasa thailand, indonesia, korea,taiwan, arab saudi, macam-macam lah. Best. 
Aku try macam - macam makanan. Contohnya Susu Kambing dari Malaysia, Sosej dari Taiwan, Biskut  dari Australia, Kurma di booth negara Arab Saudi, dan banyak lah. Pau pun sedap. Semua sedap. Tapi dah campur - campur makanan bagai, naik pening kepala. Haish. Dari Padang Jawa menaiki KTM pukul 8.36. Kat Padang Jawa, xdelah sesak sangat. Sampai kat KL Sentral pukul 9. Kena interchange dengan LRT. Seb…

Hidup seorang pelajar

Assalamualaikum dan salam malam rabu.
Saya rasa registration day untuk second intake post graduate student sudah berbulan bulan. Walhal, baru tiga minggu kuliah berjalan. Macam hal dan kerenah pensyarah kan. Maklumlah kami hanya budak segar graduasi (fresh graduate). No working experience like you all. Pensyarah expect kami more. Unfortunately, kami expect diri kami freshier. Tanyalah nama tokoh yang pelik pelik, memang confirm pensyarah yang tanya tu akan jawab sendiri soalan yang ditanya. Baguslah. Sharing is caring. 
Peringkat pasca ijazah ni, boleh dikatakan tiap kelas ada assignment. Due date next week. Presentation 2 rows per days. My god. So exhausted. Awak tanya diri awak. Siapa yang suruh awak belajar lagi. Saya nak belajar lagi sebab saya masih cetek dengan ilmu. Masih banyak benda baru yang menanti saya jika saya belajar. Saya belajar kerana Allah. Kerana perlu ada seseorang yang bertindak untuk mengubah destinasi saya. Bukan destinasi anak bangsa. Itu adalah tujuan uitm.

Hantaran kahwin yang siap digubah oleh kami.

Majlis Kahwin in 8 hours

Assalamualaikum, Hebat mung..  Episod 1
Aku baru je lepas habis induksi. Tempat induksi ni dekat Lembah Azwen, Hulu Klang. Nice je tempat die. Ada kolam mandi, kayak, titi gantung dan sangkar haiwan yang kosong. Rasanya pengalam masa induksi ni hebat lah. Sebab apa, kami seramai 120 orang pelajar baru pasca siswazah diberi tugasan atau orang putih cakap assignment. Assignment buat Majlis Kahwin. Memang kenduri betul punyer. Pengantin, pengapit hantaran, rewang, pelamin, red carpet, mak andam, pengacara sporting, kek, semua ada. Kami semua seramai 120 orang dapat buat Majlis Kahwin dalam masa 8 jam. Korang percaya ke. Fasi kami bagi tugasan tu pukul 11 pagi, sebelum pkul 8 malam, fasi kami nak tengok semua siap. Gila kan. Happening ni. Nasib semua dah tua dan agak berkaliber.. maklumlah semua tahap manager, bapak orang, mak orang. Sape expect kan. Aku nga budak fresh graduate je lah terhangguk hangguk je. Nasib baik kami ni kategori follower yang positif. Sebab tu lah berjalan lancar …

i am officially graduate

Assalamualaikum teman-teman blog sekalian..
Alhamdullilah, 14 Febuari 2014 result keluar. Aku tunggu emel dari Isims Uitm tetapi tidak kelihatan. Huhu.. Almaklumlah, sebelum ni tengok result unofficial dalam emel je sebab taknak tunggu portal. Lembat sangat. :D. 
Alhamdullilah, Alhamdullillah.. walaupun target aku xsampai.. aku tetap bersyukur. Masa graduation nanti, bolehla pakai selempang pink. Semalam 15888 hantar mesej. RM0.00 UITM: Tahniah kerana telah menamatkan pengajian Sarjana Muda dengan jayanya. Yepiii.. berkat kesabaran, kesungguhan dan doa Ibu dan bapa. Akhirnya tamat juga pengajianku selama 3 tahun. Walaupun begitu, perjuangan Destinasi Anak Bangsa harus diteruskan. 
Akhir kata, selamat belajar kepada semua adik-adik. Yang ambik SPM, Diploma dan lain - lain. Usaha tangga kejayaan. Peace YO ==>

2014

Assalamualaikum dan salam tahun baru
Apa khabar. Moga semua sihat hendaknya. Lama aku tak menjengah belog kesayangan ni. Kalau ikutkan ini adalah post untuk tahun 2014. Selamat Tahun Baru. Untuk baby yang lahir tanggal 1/1/2014 mesti bertuah kan. Macam mana lah mak ngan abah korang rancang nak beranakkan korang tanggal 1/1. Hebat. Bertuah korang. Tapi takpe lahir jugak korang di dunia ni. Dah besar jangan nakal-nakal ye.
Aku, hari ni masih lagi tercongok di seri iskandar. Hanya tuhan saja tahu betapa rindunya aku dengan kampung halaman. Harap panjang umur untuk pulang ke kampung.  Insyaallah. Aku tengah menghitung hari ni untuk menyiapkan segala sisa-sisa pelajaran di UiTM Perak. Setelah 3 tahun bertapak di UiTM Perak, inilah hasilnya. RESEARCH. Walaupun keadaan agak sesak. Namun, aku dah berjaya sampai ke tahap ni. 
10/1/2014, hujan gerimis dari pagi sampai petang. Aku redah hujan masuk ke UiTM untuk berjumpa dengan pensyarah demi menyiapkan kerja-kerja research yang terbekanglai. I…