31 December, 2012

Alamak 2o13......

Pinjam doodles MR.google jap. Esok 2013. waaaaaa... takutnya.. diri masih tidak berstatus dan berjawatan tinggi.... walaupun Aku still young . Tapi terasa banyak bebanan yang kena pikul. Ape ape pun, hidup perlu diteruskan...  Semoga ayah dan mak dimurahkan rezeki, panjang umur dan bahagia selalu. Kepada keluarga yang tercinta, doakan kejayaan untuk aku ya. 2013 Semoga memberi seribu makna dan impian. Salam perkenalan 2013, target kena sangkut tinggi - tinggi atas awan. Jangan gantung tinggi atas atap sebab nanti aku tak sampai nak gapai,,,,, :D

29 December, 2012

Banjir





Berita tergempar... Rumah aku banjir kot!!!! Banjir kot!! Ulang tayang sekali lagi.. Banjir kot!!







Cuti studyweek dengan hujan lebat yang turun. Masa yang sesuai untuk mandi manda. Walau ada amaran air banjir membawa wabak bawaan haiwan, memang tak terjadi kat kampung aku. Sebab air banjir dari bukit, air terjun ok. Sejuk giler, memang mandi sekali sehari je, lepas tu pakai baju banyak lapis dah tu bakar arang dengan dapur arang. best sangat... Excited main air banjir, cepat je air naik rumah, dan cepat je air surut..........

siapa pula yang pakai baju pink tu. Bersilat bagai dalam air banjir.. Banjir kot!!! hehehe. Wah nasib baik dah sampai Perak. Sambil buat post ni sebenarnya saya sedang revise revise. Cuci otak sikit untuk final yang bakal tiba. FEEL TOUCH CROSS.............     :D

17 December, 2012

blood donation

percaya tak first time derma darah sampai menangis. - -' Malu kot dikelilingi semua orang, tanya kenape menangis? kenapa? sakit ke?. huhu, sebenarnya aku rasa macam pening semacam je.. xtahan terus menangis.. Hadooii. nasib baik ada teman yang g sekali.. Lagi satu aku xboleh nak tengok darah aku sendiri, x sanggup nak tengok.. insyallah lain kali boleh derma lagi.. pengalaman yang xdapat dilupakan. Mulai hari ini, aku sudah tahu darah aku jenis apa. :D




28 November, 2012

Takda duit bukan bermakna kelaparankan?

Nasi love pattaya RM4.00

Bihun Goreng RM4.00

Nasi Goreng Sotong RM4.00

Nasi Goreng Thai dan telur mata RM5.00

Teh o ais, teh o ais, Epal susu, Air suam, Milo ais

Kewtiau Tomyam RM3.50

Nasi putih paprik RM3.50

Bihun Sup RM3.50

Durian 1 longgok 10 ya je ye..
antara semua menu di atas, yang kerap kali diorder adalah Nasi Putih Paprik sebab banyak sayur. !! Untungla dapat makan best-best. Walaupun dah berada dalam kategori kritikal kewangan dan ekonomi tapi makan jangan tinggal. Sebab tu badan dah jadi macam Bigfoot! @.@

23 November, 2012

21st snapsop.

21 tahun sudah..

potong kek 21st

happy family outing

cantik.

21 November, 2012

Terima kasih.

sensitip. Setiap orang ada masa apabila dia sensitip. Tapi apakah faktor yang menyebabkan seseorang itu sensitip. Tiada kajian yang boleh dipercayai apakah yang menyumbang kepada sensitiviti ini tetapi berdasarkan pemerhatian sepanjang kehidupan selama 21 tahun ini, antara faktor yang menyebabkan seseorang itu sensitip adalah satu,mungkin seseorang itu mempunyai hati yang kecil ataupun 'small heart' atau kecik hati. Biasanya orang yang mempunyai hati yang agak kecik akan berfikiran tertutup. Kadang-kadang seseorang yang berhati kecik ini mempunyai pemikiran yang kritikal iaitu bersangka tidak baik terhadap orang lain. Ok, faktor seterusnya adalah sensitip ini akan hadir bila seseorang itu mempunyai masalah atau tengah stress. Apabila orang sekelilingnya buat lawak tak berapa nak lawak, individu ini akan membawa hati yang lara maksudnya menjauhkan diri. Ada juga individu yang senyap apabila menghadapi masalah, dengan berdiam diri dalam masa yang tertentu, selepas keesokan harinya dia akan ceria semula. Okay, bagi saya pula antara sebab menjadi sensitip adalah kerana pada waktu itu saya mempunyai moral yang agak rendah, atau pun moral down .......moral okay bukan gula dalam darah . Tetapi kebaikan sensitip adalah kita akan menjadi lebih alert dan memperbaiki diri sendiri dan mungkin hubungan kita dengan orang sekeliling akan bertambah baik... Insyaallah.

Entri kali ini tidak ada kena mengena mengenai isu sensitif. Semalam bersamaan 20 November 2012, berniat ingin ke foodfair. Berkira-kira untuk mengisi perut yang kosong. Banyak makanan yang diidamkan contohnya aiskrim seringgit, laksa dan macam-macam. Dah nama foodfair, memang dunia makanan la. Tapi harapan untuk makan hampa apabila sahabatku memaklumkan bahawa foodfair itu hanya kecil-kecilan. Frust# frust#. Sebenarnya memang taknak pergi sebab mengantuk dan penat. Tak cukup tidur. Nak study untuk test. Tapi ringankan jugak diri ini untuk pergi. Jadi sebab takde foodfair tu tujuan asal pun melencong. Pergi je lah kat tasik katanya nak release stress nak tangkap gambar. Rupanya memang dah dirancang awal-awal. Budak-budak ni buat suprise parti. Kalau nak diikutkan entri yang lepas adalah hari yang betul. Disebabkan keletihan dan terkejut, aku takde perasaan atau orang cakap tengah loading pun ada. Rasa macam nak pitam. Tetapi memang tak dijangka-jangka kerana mereka-mereka ini meraikan seorang sahabat yang tidaa apa-apa ini a.k.a akulah dan seorang lagi sahabat yang diraikan. Rasa terharu dan gembira tetapi hanya Allah s.w.t yang tahu. Terima kasih buat sahabat semua. Dan pengalaman yang best adalah memgambil gambar bersama- sama tanpa rasa malunya walaupun ketika itu ramai manusia tengah berjogging. Sampaikan satu saat, menghalang laluan para pejogging di tengah jalan sebab bagi laluan kepada kami untuk berposing. Terima kasih, terima kasih. terima kasih daun keladi, terima kasih tak terhingga kepada semua yang menggunakan teknik yang agak dahyat iaitu semata-mata untuk melihat hari jadi aku, dieorang selongkar purse aku. ishhhh2. Aku juga nak minta maaf bukan niat nak menyembunyikan tarikh penting tu tetapi aku cuma tidak suka menghebohkan kepada semua, aku bukanlah sesiapa dan hanya orang yang benar-benar ikhlas dan mengenali aku sahaja akan berusaha untuk mencari. Terima kasih kepada jurugambar.

08 November, 2012

Hari yang indah. Kenapa? Alhamdulilah, kerana aku masih bernyawa pada hari ini. Hari ini juga dapat terima skrol dari pihak uitm. Bukan skrol grad tapi skrol sementara menggantikan sijil anugerah dekan. Mungkin sebab kekurangan bajet, kali ni majlis makan cuma diadakan di dewan kuliah utama. Makan pulak bawah khemah. Hidangan Nasi Pelangi lauk ayam masak merah, daging gulai, paru yang ada kuah, arca buah, kuih-muih.

Kali ni, ramai wakil program kami, seramai 52 orang tetapi dari jumlah semua tidak seramai program lain. Majlis yang meraikan pelajar macam ni memang di tunggu-tunggu. Nak tahu sebab apa? Sebab dapat makan mewah, sekali setiap semester. Kalau ada rezeki, Alhamdulilah.

Hari ni selepas makan Nasi pelangi, rasa mengantuk yang teramat. Sebelum ni boleh dikawal lagi. Mungkin sebab makan awal. Perut dah kenyang, mesti mengantuk. Mungkin. Masa majlis ni tengok semua orang pakai baju cantik-cantik. Aku, pakai ala kadar je. Tapi tak mengapa. Kena bersyukur dengan apa yang ada. Cuba bandingkan dengan orang yang takda tu.

Esok semoga Allah bagi peluang untuk aku teruskan kehidupan. Masih banyak yang belum dipelajari. Dan esok petang ada test ENT. Semoga dipermudahkan menjawab. Oklah, Happy berhujung minggu. Ingatlah orang yang tersayang.

04 November, 2012

Cukupla odah oii..

REFRESH. REFRESH. REFRESH.berapa kali nak tekan F5. bosannya dengan kau ni mini samsung a.k.a odah. asyik loading je. Hari tu sebelum format guna window XP tak de masalah langsung. Tapi lepas format window 7, dah slow lagi pada siput. Tekanan perasaan. Takkan nak kena format sekali lagi. Once again? Oh tidak. Mahal format ni 40 ringgit. Kalau dah orang yang azalinya kurang sabar memang g format terus la kan. Tapi aku? @#$%

So mulai sekarang, kena belajar bersabar dengan makcik odah ni. Ahh, tak kira lepas ni nak buang terus dalam sungai belakang rumah. Ketidak sabaran!! Nasib ko la odah. Duhhh.
Nak buat assigment pun tersekat-sekat. - -'. Cubaan. Kalau nak bukak facebook tu memang tak la kan. .....
dah dah la buat hal odahh oii. kaulah yang menyebabkan stressor dalam hidup aku. ODAHHH..


23 October, 2012

Holiday holiday

Cuti midsem kali ni sekali dengan cuti raya haji. Hampir dua bulan tak balik kampung. Suka tengok member2 semangat tahap gaban nak balik kampung. Haha. Ada yang pulang dengan family, memandu kereta sorang2 dan aku macam biasalah naik bas je. Bas je pun tiket mahal 60 tau. I paid okay.

Jadi sudah lengang rumah sewa sebab sorang2 dah balik. Biasanya siapa yang balik awal, maka dia datang lewat. Maksudnya cuti lebih la kan. Untuk cuti kali ni aku bawa buku teks satu sahaja, harap2 disentuh la bila cuti nanti. Amin.

Haa, tiket bas aku pukul 8.15 malam. Tempat duduk dia paling depan sekali belakang driver. Bayangkanlah macam mana nak tidur atas bas nanti. Huuuaaaa. Bawak spek itam la, baru tak nampak cover sangat kan. Hihi.

Itulah sahaja yang dapat dicoretkan untuk seketika ini. Memandangkan malam ni dah balik kampung. Selamat Hari Raya Aidiladha. :)
Ni ada pantun untuk semua, original dari aku.

                 Esok hari raya aidiladha,
                 Itulah hari yang dinanti-nanti,
                 Makan daging confiirm banyak gila,
                 Hati-hati nanti terlekat celah gigi.

Jangan lupa tengok cermin.nanti orang tengok malu. COVER. :D


19 October, 2012

Tengah fikir ni. Masih berlegar-legar dalam fikiran. Hmmm nak bawa apa balik kampung hari selasa ni. Rasa macam tak nak bawa apa-apa. Tapi hari raya haji kan. Meriah kot kat Terengganu. Best giler. Makan daging la seminggu jaawabnya. Hehe tak mengapa daging is my favorite. Walaupun last sekali terlekat kat gigi. Itulah sapa yang tak pandai makan daging pasti akan melekat kat gigi.

Tak sabar nak balik. Minggu duduk kat u nie pening kepala. Macam2 hal. Banyak kerja tak siap lagi. Kalau balik rumah je baru dapat rehat betul2. Tapi masih dibebani tugasan yang berlambak2. Lumrah jadi student. Nak bawa baju sikit je lah untuk cuti midsem ni. Satu beg je. Beg laptop. Ok. Nice.

11 October, 2012

Hari ke sebelas dalam bulan oktober.. Alahmdulilah, dah masuk minggu ke 5 untuk semester 4.
Assignment pun dah mula berlambak. Bagi setiap subjek, assignment agak mencabar. Antaranya interview dengan founder syarikat yang menjalankan bisnes. Lepas tu, kena uruskan training program dan kena buat domestic inquiry bagi misconduct. Bunyi assignment tu macam best dan menarik kan.. wait and see je lah

Bagi training program, ahli jawatankuasa (ajk) telah pun disenaraikan. So sesiapa yang tercalon  kenalah memainkan peranan masing-masing since tak nak kejadian macam semester lepas berlaku. Kerja secara backwards,susah..hasilnya habis semua effect markah untuk final. Tiada unsur jenayah ye,tiada kena mengena yang hidup ataupun yang telah pergi..

Hari ini hari khamis means satu hari yang padat dengan jadual dari pagi pukul 8 straight to 6pm. Bayangkanlah. Nasib baik hari ni bumi sejuk. Terima kasih Allah sebab bagi rahmat untuk bumi seri iskandar. Hati pun berubah menjadi sejuk walaupun dalam kelas agak layu a.k.a mengantuk. Hari ni perangai pun agak gila-gila. Sebab ubat dah habis. Oh my GREENFIT, macam manalah hidup lepas ni tanpa ubat. Awal-awal lagi doktor telah pesan, kalau tak da ubat ni, bahaya. Penyakit akan datang menyerang. Eeee, menakutkan. Sesiapa jangan dekat.

Antara perkara yang terjadi setelah kehabisan ubat......

1.Ajak member masuk bawah payung, takut diberak oleh burung yang berterbangan selepas hujan.
2.Ketidak dengaran ekoran telinga semakin mengecik.
3.Pura-pura dengar dalam kelas,sebenarnya sedang tidur.
4.Gelak yang terlampau, sampai sakit perut.
5.Membaham dua bungkus roti masa lecterur tengah mengajar.
6.Minum air member sampai habis.
7.Beli jajan 20 sen.
8.Mengusya technician uitm
9.Mengidam stiletto untuk simpan dalam almari.

peace :D




07 October, 2012

 Entry pertama

Hari ketujuh dalam bulan oktober. Ada apa dengan bulan ini? 
Ms.octopus? Oh tidak tidak. Sebenarnya aku rasa lega sesangat, lega sebab program ukhuwah dah habis
Biasanya bila ada program cmni cuti hujung minggu memang tak de erti nak rehat, Lagipun program ni berlangsung lama lah plak. Dari ceramah, senam robik, sukan dan malam kebudayaan..Semuanya sudah.

Angan-angan nak main badminton. Bukan pakar macam Lee Chong Wei tapi terror jela. Sebab dah biasa main kan. Lepas tu tengah semangat tunggu nama untuk turn aku. Nama pulak yang tak dipanggil.Dah ready tahap babeng dah.. Tension la kan time tu, tak de plak dimentionnya ada pembahagian group ke hape ke..Buat panas je kan,dahla tengah terik tengahari..So, apa lagi ambik keputusan nak balik..

Bila dah balik,..Bak kata pepatah terlajak perbuatan tak boleh nak undur dah. Sebab time tu tumpang kereta member. Kesian pulak kat dia nak suruh hantar kat rumah. So dalam keadaan agak hot aku and the geng meninggalkan padang itu. Memang tak pergi tanya pun dengan budak yang handle badminton tu,
sebab dah tak de mood nak main..management pun cam kelam kabut je tengok.
itu takpelah masing-masing ada kekurangan. tak kisah la

Pasal malam kebudayaan pulak. Overall persembahan menyanyi. ada akustik, lakonan dan macam-macam. Budak part 1 memang sempoi. Itula sebab dieowang menang.. Baguslah supaya dieowang bersemangat lepas ni.

Tapi kan aku rasa untuk tentatif program ni kurang berjaya. Sebabnya kami tak mengenali junior. Sebelum ni ukhuwah berjaya la jugak kenal-kenal dengan junior. Macam senior je bersemangat waja untuk menang. Hekhek..  Entahla. 

Entry kedua

Okay, hari ni sangat bosan tsk tsk
Happy sunday. tak tahu nak buat apa. ikut hati kecil nak keluar ambik angin segar
Malangnya, selepas jalinan ukhuwah semua sakit urat. dah macam nenek kebayan.
Hehe. Banyak benda dah buat tetapi tetap bosan.
dari mengedit gambar ke menonton movie, tetap tak hilang bosan tu
kalau tengok movie, dah berkali-kali tekan butang skip. asyik skip memanjang. Last last tutup terus lappy
kalau online pulak bukak fb,twitter. dah memang azalinya bosan. buat ape pun memang bosan.
oklah babai.. baik buat kerja sekolah sikit, mana tahu boleh ciapkan.

Entry ketiga

Seharian aku tak makan. Bukan diet tapi jimat. dah boros sangat rasanya. Jimat punya pasal hari ini KFC mali. makan snake plate je. Eja sendiri biar betul ye. sebab aku loghat pelik sikit. Ok. gtg
Usai solat maghrib, aku dan the geng pergi rumah jiran a.k.a kak azi&ustaz zambri. Dieorang buat makan-makan. Hari ini murah rezeki kami semua sebab banyak makanan tapau. jiran2 kami tu baik sebenarnya,cuma masa je tak berkesempatan nak tegur jiran2 kami. Hehe. Jadi, kesimpulannya jangan jugde orang dengan pandangan kasar.
Cukuplah entry untuk hari ini. Penat sebab esok kelas dah bermula. Babai. 

04 October, 2012

Hari ke 4 dalam bulan oktober. Haha. macam hari special je kan. 
Alah, tak de special sangat pun. 
Cuma hari ini walaupun jadual pack giler. dari pagi sampai petang,tapi best tu tetap ada.
 Nak tahu kenapa?
 Kerana dengan izin Allah hari ini aku sudah melangsaikan semua hutangku yang tertangguh pada bulan ramadhan yang lepas. 
Cuma 3 hari ye. Alhamdulilah. 

Lagi satu sebab seronok belajar ekonomi pekerja walaupun agak keliru sebenarnya. 
Hah, masa tengah agak down dan stress tadi time kelas HRD, pensyarah aku jugak ikut emo sikit.
 Eh,bukan sikit... banyak. 
Sampai terkeluar perkataan yang tak sedap didengar(apabila beliau cakap dengan phone ok,bukan dengan kami). Orang penting dalam universiti memang sibuk 24/7. 
Tapi perasaan prihatin memang ikhlas buat pensyarah kesayanganku itu.
 Tengah-tengah dilema dengan stress dan bz tu beliau masih memberi nasihat untuk aku dan kawan sekelas. Dah nama mama kami kan. 

Oklah itu sahaja, bye.

01 October, 2012

Assalam, kelas hari ni cancel sebab madam ada mc, madam ada meeting. Bla bla bla. Risaulah plak sebab banyak kali dah kelas batal. Dah minggu ke-3 tapi assignment langsung takde. Apatah lagi presentation.  Lagi satu sebab banyak kelas batal mesti ada replacement kelas kan. Fuhh. Semester yang agak mencabar tambahan lagi subjek yang agak sukar. Dan lecterur yang agak sibuk.

Ok, nampaknya permintaan aku untuk ada assignment sudah tercapai. Banyak plak assignment aku dapat, subjek Hubungan etnik dan employment act. Due date dua-dua asignment akhir bulan ini. Markah assignment ditentukan oleh diri-sendiri, so nak dapat markah tinggi kena usaha.

Apa-apapun aku harap aku dapat mengharungi semester ini dengan jayanya dan baik. Insyallah. Jika ada kemahuan disitu ada jalan. Dan buat semua kawan-kawan, housemate, semoga berjaya dalam apa saja yang anda ceburi. Wish me luck ok. :D

29 September, 2012

Hujung Minggu Kami. Tengok nie..

Orang misteri. :D

Mula-mula..Wah, bot. Best naik ni :)

She male. ouchh. :O

Mandi time, pagi tadi tak mandi, qada mandi kt laut. hek

Ready nak naik BANANA BOAT. :) senyum lagi

Yeaa, happy lagi :) excited.

Kat tgh2 laut. Ambik gambar dulu. :) senyum lagi

Tibe-tibe bot banana kami terbalik. OMG. Diterbalikkan ok. Takut giler. :(


Muka takut sebab jatuh tengah laut. fuhhh - -'

Mandi sekali lagi. Yeah, Hujung minggu yg err. :D

ok, aku terpaksa tidur dulu kerana pukul 7 pagi nanti aku akan mandi di TELUK BATIK. Hanya gosok gigi dan basuh muka kat rumah je. Pernah dibuat orang tak? tsk tsk tsk

Tak sabar nak mandi laut ala-ala mandi dekat hotel guna syampoo dan sabun. Lawak lawak.
Itulah yang gembira apabila masa bersama kawan-kawan buat together gather.

ok, babai. Sebelum tidur tengok gambar kek coklat moise nie. Urggh, terliur plak. :) NIGHT.

28 September, 2012

Hai semua, rindu dekat blog yang comel kaler pink ni. Lame rasenye aku tak buat entry kan? kan? Eleh, padahal baru sehari tak buat entry. Kantoi, haha. Lepas ni nak buang la tarikh tu,baru orang tak tahu yang aku banyak post entry.

Kisah ape aku kalau banyak post pun kan. Haha biul agaknya aku hari ini. Dahla papan putih yang bertujuan untuk mencantikan bilik dan untuk notice tak nak melekat kat dinding. Mungkin harga 2 ringgit menyebabkan ianya kualiti rendah . Walaupun saiznya agak besar kan. Yaya yang bagi aku papan putih tu. Agak besar la kan sedepa tangan aku ni haa, semalam aku dengan semangat tahap cipannya beli saltip baru, kononnya nak bagi tampal sekali lagi la kan. Mana tau lekat.

ahh tetiba je, papan putih tu jatuh. Prappppp, terkejut aku. Habis lunyai papan putih. Yelah terhempap kat lantai kan, mana tak nye. Memang takda nasib la nak cantikkan bilik aku yang agak kosong ni. Habis nak buat ape lagi dengan papan putih tu. Nak lekat memang azalinya ta terlekat. Habis berstiker dinding rumah sewa pakcik ni disebabkan oleh saltip warna hitam tu. Mahal harga saltip tu. Cukup untuk lunch sehari ok.

Nie nak cerita pasal semalam jugak. Seharian aku tak masuk kelas. Jadual padat giler semalam. Dari pagi sampai petang. Kebetulan, semalam aku ada join interview untuk duta universiti bagi GTP. Nama panjang dia government transformation programme. Aku saja je nak test luck ingatkan tak berjaya. Tapi tetibe je ada panggilan dari Ustaz yang handle benda tu la. Dia ajak aku dan kawan yang lain join program bual mesra nie bersama BPAM dan KPKK.

Dari pkul 10 hingga 1 petang, kami duk berdiskusi. Ala-ala dekat parlimen. Aku bagi satu isi je sebab wakil YB ada banyak benda nak komen dalam kepala otak dieorang tu. Dieorang memang advance sangat. Memang boleh market diri-sendiri la. Aku tabik spring la dekat senior kami tu walaupun berlainan kos tapi fakulti sama je pun. Ada jugak fakulti lain macam megat namanya. Megat jangan terasa ye. Haha. Terkedu dan terpegun kami yang berada dalam satu kumpulan  dengan dieorang untuk 2 jam. Haha. Pengalaman yang tak dapat dilupakan. Best.!


Muka selepas berdiskusi dan makan di Marina Island. Heaven, :)

27 September, 2012


Reading a book of the author from U.S make me sick because the level of english they got is very high. Even the price itself is likely tend to be higher enough to make my money burn. As usually. Just imagine it cost about RM70 above for a piece of textbook.

RM70 for a book! Its for two weeks meals okay. Since i am the good student, I will buy it. - -'

Hey, book priced RM70, nice to meet you. I am your new owner. In my university, there are places where we will be the owner of the book. Guess it. It is at BOOK GARDEN.

Its a place where the book meet owner. Awesome. I just think when will we be the author of the book of references for university student instead of the foreign author. It is Malaysian author. How proud of that.


Nowdays, there a lot of institute has been established like a raising marshmallow. Then, where is the senior who has graduated. Can they produce a book title them, not only the novel about love but also the textbook for IPTA level.

last draft from me before dawn. NIGHT.
My ugly cery who cost, FREE 


26 September, 2012

Jom mengenali dirimu.

Lari dari ketentuan Allah s.w.t. Lari dari melakukan dosa-dosa kecil dan besar. Walaupun anda cuba untuk menghindarinya namun anda masih berada di takuk yang sama. 
Manusia diciptakan cukup sempurna daripada ciptaan makhluk yang lain. Tetapi malangnya kita sebagai manusia tidak mengetahui dan tidak tahu akan diri kita sendiri. Dari mana asal kita? Siapa diri ini? Kemana akan kita tuju selepas ini? Rumit untuk memikirkan jawapan bagi setiap persoalan. 
Kita sering alpa dan lalai. Bagaimana kehidupan kita di dunia ini dan apakah yang akan kita lalai di akhirat kelak. 

Terdapat enam makhluk di dunia ini samada dapat dilihat atau tidak:
  1. Malaikat, Dari Nur (cahaya) menerangi/mengawasi manusia.
  2. Iblis, Dari Nar (Api), sifatnya merusak, merupakan musuh manusia.
  3. Jin, Dari asap yang beracun, sifatnya memabukan, merupakan penggoda dan juga membantu manusia.
  4. Tumbuhan, Hanya mempunyai  naluri, berfaedah, untuk keperluan manusia.
  5. Haiwan, berfaedah untuk kepentingan manusia.
  6. Manusia, Sebagai pengatur alam, pengurus dunia(khalifah).  

Tuntasnya kita juga perlu mengetahui bagaimana perjalanan telah kita lalui, hingga wujudnya diri kita di muka bumi ini.
  1. Alam Arwah/Ruh, Masih didalam alam suci/taqdir ketentuan
  2. Alam Rahim, Didalam Kandungan Ibu/Qadar ditentukan
  3. Alam Dunia/Alam Qodho, Penyelesaian/Untuk sementara
  4. Alam Kubur/Alam Barzah, Dalam tahanan alam Kubur/prefentif
  5. Alam Mizan, Timbangan Alam dibangkitkanya kembali Manusia
  6. Yaumil Ma'lum ( Hari Pengumuman/Keputusan), Sorga bagi yang beramal baik; Neraka bagi yang beramal buruk



25 September, 2012

*Aku suka Hujan*


Semua orang tahu, di dunia ni Hujan adalah rahmat Allah s.w.t.. Ada orang suka bila hujan turun. Ada juga yang tak suka bila hujan turun.

Orang yang jemur kain tak suka bila baju yang mereka jemur basah terkena hujan. Mereka selalu merungut. 'Apesal hujan, kan dah kena basuh sekali lagi,hish.' 

Orang suka bila hujan turun, kerana mereka dapat tidur lena. Bila hujan turun, suasana jadi sejuk dan dingin. Memang masa yang ideal untuk tidur. 



Aku pulak suka bila hujan turun, sebab suatu ketika dahulu air dekat rumah aku kering. Aku dan keluarga guna air hujan untuk keperluan harian kami. Aku mandi air hujan. Walaupun aku tahu aku akan demam, tapi aku suka mandi hujan kerana hujan membuatkan hatiku tenang.


Aku suka hujan, kerana adanya cuaca panas. Cuaca panas membuatkan aku panas. Hujan yang menyejukkan aku. Selepas hujan berhenti, kalau bertuah aku akan dapat melihat pelangi. Sungguh indah saat itu. Sungguh besar ciptaan-Nya.

21 September, 2012

Aku ingin melupakan masa lampau yang terlalu banyak memori. Salah aku sendiri kerana masih memilih untuk mengingati memori itu lagi. Sudah terlalu lama aku membuang masa untuk perkara yang tak pasti. Terlalu jauh untuk mengapainya kembali.Aku tidak sanggup mengulang kesilapan yang sama dengan pilihan yang salah.

Keputusan yang terbaik adalah, mencari erti kehidupan pada masa yang akan datang dan mencipta memori indah yang baru.
 Menilai siapakah aku disisiNya. Hanya insan kerdil yang menumpang di alam maya ini. Memang betul, masa lampau mengajar aku erti kehidupan di alam realiti. Namun, semua itu aku harus ketepikan kerana sia-sia untuk diingati. 

Buka buku baru. Perjalanan masih jauh. Perlukah aku menoleh kebelakang untuk sekali lagi? Hanya Allah saja yang tahu apa yang tersurat dan tersirat. Tiada niat untuk mengaibkan sesiapa.

Muhasabah diri.Kadang-kadang aku alpa.Kadang-kadang aku leka. Leka diulit keseronokan dunia. Leka untuk menilai mana intan mana kaca. Apabila hilang, aku akan sibuk mencari. Apabila tiada...hmmm

 Dari sekarang, hargailah sesiapa yang berada disekeliling kita. Mungkin esok mereka tiada. Takziah aku ucapkan di atas permergian nenek kawanku. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin.

19 September, 2012

Perkara yang tak dapat dielakkan di Cameron Highland:

1. Penting nie, Kamera mesti di tangan.

2. Beli buah oren gebu & makan.

 3. Shooping di Pasar Malam Brinchang

4. Dikelilingi taman & posing

5. Kabus tebal pukul 7.00 malam

6. Berkunjung ke Ladang Strawberi

7.Bergambar dengan bunga :)

8. Paling stress adalah 2-3 jam traffic jam.

9.Minum Teh dan makan biskut :D

Selamat petang semua. Sekarang jam menunjukkan pukul 4.10 petang. Hari nampak agak mendung, nak hujan agaknya. Bosannya hari ni,maklumlah tak pergi kelas seharian. Jadual untuk hari rabu tiada okey. Bukan aku sengaja ponteng kelas. Untuk pemahaman semua, aku tak pernah ponteng kelas tanpa sebab yang munasabah. Hehe, bangga sekejap.

Selepas bangun tadi, aku terus bukak youtube dan cari cerita Marimar. Amboi, tak pernah layan cerita Filipina sebelum ni. Tapi saja je nak tengok ending die . Ending je pun. Semua episod ada 77. Jenuh nak tengok satu persatu. Jadi, aku tengok yang episod 1,2,3,10,15,25,37,75,74,77. Kalau tengok dalam tonton memang senang tapi nak login tu susah. Berapa kali nak daftar masuk,asyik invalid je username dan password tu. Mungkin aku masukkan password yang salah. Entahlah, Maybe sebelum nie aku guna banyak username dan password. - -'

Malam ni ada perjumpaan budak-budak degree dengan rektor. Alah, macam biasalah anak-anak jumpa bonda kan. Kalau ada masalah boleh ceritakan. Ape orang panggil jejak kasih, eh macam pelik je bunyinya. Hah luahan perasaan lah kot. Sedap sikit dengarnya. Huhu. Nasib baik ada event jugak belah malam, boleh isi masa yang free ni. Daripada menghadap lappy je, naik muak jugak. Nasib kaulah lappy miniku.


18 September, 2012

Kadang-kadang best jugak jadi nerd, cmni:


sesi bergmbr di ladg teh!

New hat, auu - -'

Muka nerd yg bosan, menunggu JEM KERETA  
very NERD! 



PhotoSnap di C.HighlAnD

Sebelum berangkat ye, cuba teka aku yang mana satu?
of course la yg kecik tu. ngeh ngeh

Poing Poing, sebelum maghrib.

Homestay tempat kami menginap, sejuk.

Taman Bunga Tanah Rata
Kami budak skema, Hikhik jangan marah

Kami ta pandai posing pun, boooo