Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Alamak 2o13......

Pinjam doodles MR.google jap. Esok 2013. waaaaaa... takutnya.. diri masih tidak berstatus dan berjawatan tinggi.... walaupun Aku still young . Tapi terasa banyak bebanan yang kena pikul. Ape ape pun, hidup perlu diteruskan...  Semoga ayah dan mak dimurahkan rezeki, panjang umur dan bahagia selalu. Kepada keluarga yang tercinta, doakan kejayaan untuk aku ya. 2013 Semoga memberi seribu makna dan impian. Salam perkenalan 2013, target kena sangkut tinggi - tinggi atas awan. Jangan gantung tinggi atas atap sebab nanti aku tak sampai nak gapai,,,,, :D

Banjir

Berita tergempar... Rumah aku banjir kot!!!! Banjir kot!! Ulang tayang sekali lagi.. Banjir kot!!






Cuti studyweek dengan hujan lebat yang turun. Masa yang sesuai untuk mandi manda. Walau ada amaran air banjir membawa wabak bawaan haiwan, memang tak terjadi kat kampung aku. Sebab air banjir dari bukit, air terjun ok. Sejuk giler, memang mandi sekali sehari je, lepas tu pakai baju banyak lapis dah tu bakar arang dengan dapur arang. best sangat... Excited main air banjir, cepat je air naik rumah, dan cepat je air surut..........
siapa pula yang pakai baju pink tu. Bersilat bagai dalam air banjir.. Banjir kot!!! hehehe. Wah nasib baik dah sampai Perak. Sambil buat post ni sebenarnya saya sedang revise revise. Cuci otak sikit untuk final yang bakal tiba. FEEL TOUCH CROSS.............     :D

blood donation

percaya tak first time derma darah sampai menangis. - -' Malu kot dikelilingi semua orang, tanya kenape menangis? kenapa? sakit ke?. huhu, sebenarnya aku rasa macam pening semacam je.. xtahan terus menangis.. Hadooii. nasib baik ada teman yang g sekali.. Lagi satu aku xboleh nak tengok darah aku sendiri, x sanggup nak tengok.. insyallah lain kali boleh derma lagi.. pengalaman yang xdapat dilupakan. Mulai hari ini, aku sudah tahu darah aku jenis apa. :D



moga dapat membantu orang yang lebih memerlukan. amin.

Takda duit bukan bermakna kelaparankan?

antara semua menu di atas, yang kerap kali diorder adalah Nasi Putih Paprik sebab banyak sayur. !! Untungla dapat makan best-best. Walaupun dah berada dalam kategori kritikal kewangan dan ekonomi tapi makan jangan tinggal. Sebab tu badan dah jadi macam Bigfoot! @.@

21st snapsop.

Terima kasih.

sensitip. Setiap orang ada masa apabila dia sensitip. Tapi apakah faktor yang menyebabkan seseorang itu sensitip. Tiada kajian yang boleh dipercayai apakah yang menyumbang kepada sensitiviti ini tetapi berdasarkan pemerhatian sepanjang kehidupan selama 21 tahun ini, antara faktor yang menyebabkan seseorang itu sensitip adalah satu,mungkin seseorang itu mempunyai hati yang kecil ataupun 'small heart' atau kecik hati. Biasanya orang yang mempunyai hati yang agak kecik akan berfikiran tertutup. Kadang-kadang seseorang yang berhati kecik ini mempunyai pemikiran yang kritikal iaitu bersangka tidak baik terhadap orang lain. Ok, faktor seterusnya adalah sensitip ini akan hadir bila seseorang itu mempunyai masalah atau tengah stress. Apabila orang sekelilingnya buat lawak tak berapa nak lawak, individu ini akan membawa hati yang lara maksudnya menjauhkan diri. Ada juga individu yang senyap apabila menghadapi masalah, dengan berdiam diri dalam masa yang tertentu, selepas keesokan harin…
Hari yang indah. Kenapa? Alhamdulilah, kerana aku masih bernyawa pada hari ini. Hari ini juga dapat terima skrol dari pihak uitm. Bukan skrol grad tapi skrol sementara menggantikan sijil anugerah dekan. Mungkin sebab kekurangan bajet, kali ni majlis makan cuma diadakan di dewan kuliah utama. Makan pulak bawah khemah. Hidangan Nasi Pelangi lauk ayam masak merah, daging gulai, paru yang ada kuah, arca buah, kuih-muih.

Kali ni, ramai wakil program kami, seramai 52 orang tetapi dari jumlah semua tidak seramai program lain. Majlis yang meraikan pelajar macam ni memang di tunggu-tunggu. Nak tahu sebab apa? Sebab dapat makan mewah, sekali setiap semester. Kalau ada rezeki, Alhamdulilah.

Hari ni selepas makan Nasi pelangi, rasa mengantuk yang teramat. Sebelum ni boleh dikawal lagi. Mungkin sebab makan awal. Perut dah kenyang, mesti mengantuk. Mungkin. Masa majlis ni tengok semua orang pakai baju cantik-cantik. Aku, pakai ala kadar je. Tapi tak mengapa. Kena bersyukur dengan apa yang ada. Cub…

Cukupla odah oii..

REFRESH. REFRESH. REFRESH.berapa kali nak tekan F5. bosannya dengan kau ni mini samsung a.k.a odah. asyik loading je. Hari tu sebelum format guna window XP tak de masalah langsung. Tapi lepas format window 7, dah slow lagi pada siput. Tekanan perasaan. Takkan nak kena format sekali lagi. Once again? Oh tidak. Mahal format ni 40 ringgit. Kalau dah orang yang azalinya kurang sabar memang g format terus la kan. Tapi aku? @#$%

So mulai sekarang, kena belajar bersabar dengan makcik odah ni. Ahh, tak kira lepas ni nak buang terus dalam sungai belakang rumah. Ketidak sabaran!! Nasib ko la odah. Duhhh.
Nak buat assigment pun tersekat-sekat. - -'. Cubaan. Kalau nak bukak facebook tu memang tak la kan. .....
dah dah la buat hal odahh oii. kaulah yang menyebabkan stressor dalam hidup aku. ODAHHH..


Holiday holiday

Cuti midsem kali ni sekali dengan cuti raya haji. Hampir dua bulan tak balik kampung. Suka tengok member2 semangat tahap gaban nak balik kampung. Haha. Ada yang pulang dengan family, memandu kereta sorang2 dan aku macam biasalah naik bas je. Bas je pun tiket mahal 60 tau. I paid okay.

Jadi sudah lengang rumah sewa sebab sorang2 dah balik. Biasanya siapa yang balik awal, maka dia datang lewat. Maksudnya cuti lebih la kan. Untuk cuti kali ni aku bawa buku teks satu sahaja, harap2 disentuh la bila cuti nanti. Amin.

Haa, tiket bas aku pukul 8.15 malam. Tempat duduk dia paling depan sekali belakang driver. Bayangkanlah macam mana nak tidur atas bas nanti. Huuuaaaa. Bawak spek itam la, baru tak nampak cover sangat kan. Hihi.

Itulah sahaja yang dapat dicoretkan untuk seketika ini. Memandangkan malam ni dah balik kampung. Selamat Hari Raya Aidiladha. :)
Ni ada pantun untuk semua, original dari aku.

                 Esok hari raya aidiladha,
                 Itulah hari yang dinanti-nanti,
   …
Tengah fikir ni. Masih berlegar-legar dalam fikiran. Hmmm nak bawa apa balik kampung hari selasa ni. Rasa macam tak nak bawa apa-apa. Tapi hari raya haji kan. Meriah kot kat Terengganu. Best giler. Makan daging la seminggu jaawabnya. Hehe tak mengapa daging is my favorite. Walaupun last sekali terlekat kat gigi. Itulah sapa yang tak pandai makan daging pasti akan melekat kat gigi.

Tak sabar nak balik. Minggu duduk kat u nie pening kepala. Macam2 hal. Banyak kerja tak siap lagi. Kalau balik rumah je baru dapat rehat betul2. Tapi masih dibebani tugasan yang berlambak2. Lumrah jadi student. Nak bawa baju sikit je lah untuk cuti midsem ni. Satu beg je. Beg laptop. Ok. Nice.
Hari ke sebelas dalam bulan oktober.. Alahmdulilah, dah masuk minggu ke 5 untuk semester 4.
Assignment pun dah mula berlambak. Bagi setiap subjek, assignment agak mencabar. Antaranya interview dengan founder syarikat yang menjalankan bisnes. Lepas tu, kena uruskan training program dan kena buat domestic inquiry bagi misconduct. Bunyi assignment tu macam best dan menarik kan.. wait and see je lah

Bagi training program, ahli jawatankuasa (ajk) telah pun disenaraikan. So sesiapa yang tercalon  kenalah memainkan peranan masing-masing since tak nak kejadian macam semester lepas berlaku. Kerja secara backwards,susah..hasilnya habis semua effect markah untuk final. Tiada unsur jenayah ye,tiada kena mengena yang hidup ataupun yang telah pergi..

Hari ini hari khamis means satu hari yang padat dengan jadual dari pagi pukul 8 straight to 6pm. Bayangkanlah. Nasib baik hari ni bumi sejuk. Terima kasih Allah sebab bagi rahmat untuk bumi seri iskandar. Hati pun berubah menjadi sejuk walaupun dalam k…
Entry pertama

Hari ketujuh dalam bulan oktober. Ada apa dengan bulan ini?  Ms.octopus? Oh tidak tidak. Sebenarnya aku rasa lega sesangat, lega sebab program ukhuwah dah habis Biasanya bila ada program cmni cuti hujung minggu memang tak de erti nak rehat, Lagipun program ni berlangsung lama lah plak. Dari ceramah, senam robik, sukan dan malam kebudayaan..Semuanya sudah.
Angan-angan nak main badminton. Bukan pakar macam Lee Chong Wei tapi terror jela. Sebab dah biasa main kan. Lepas tu tengah semangat tunggu nama untuk turn aku. Nama pulak yang tak dipanggil.Dah ready tahap babeng dah.. Tension la kan time tu, tak de plak dimentionnya ada pembahagian group ke hape ke..Buat panas je kan,dahla tengah terik tengahari..So, apa lagi ambik keputusan nak balik..
Bila dah balik,..Bak kata pepatah terlajak perbuatan tak boleh nak undur dah. Sebab time tu tumpang kereta member. Kesian pulak kat dia nak suruh hantar kat rumah. So dalam keadaan agak hot aku and the geng meninggalkan padang itu. Me…
Hari ke 4 dalam bulan oktober. Haha. macam hari special je kan.  Alah, tak de special sangat pun.  Cuma hari ini walaupun jadual pack giler. dari pagi sampai petang,tapi best tu tetap ada.  Nak tahu kenapa?  Kerana dengan izin Allah hari ini aku sudah melangsaikan semua hutangku yang tertangguh pada bulan ramadhan yang lepas.  Cuma 3 hari ye. Alhamdulilah. 
Lagi satu sebab seronok belajar ekonomi pekerja walaupun agak keliru sebenarnya.  Hah, masa tengah agak down dan stress tadi time kelas HRD, pensyarah aku jugak ikut emo sikit.  Eh,bukan sikit... banyak.  Sampai terkeluar perkataan yang tak sedap didengar(apabila beliau cakap dengan phone ok,bukan dengan kami). Orang penting dalam universiti memang sibuk 24/7.  Tapi perasaan prihatin memang ikhlas buat pensyarah kesayanganku itu.  Tengah-tengah dilema dengan stress dan bz tu beliau masih memberi nasihat untuk aku dan kawan sekelas. Dah nama mama kami kan. 
Oklah itu sahaja, bye.
Assalam, kelas hari ni cancel sebab madam ada mc, madam ada meeting. Bla bla bla. Risaulah plak sebab banyak kali dah kelas batal. Dah minggu ke-3 tapi assignment langsung takde. Apatah lagi presentation.  Lagi satu sebab banyak kelas batal mesti ada replacement kelas kan. Fuhh. Semester yang agak mencabar tambahan lagi subjek yang agak sukar. Dan lecterur yang agak sibuk.

Ok, nampaknya permintaan aku untuk ada assignment sudah tercapai. Banyak plak assignment aku dapat, subjek Hubungan etnik dan employment act. Due date dua-dua asignment akhir bulan ini. Markah assignment ditentukan oleh diri-sendiri, so nak dapat markah tinggi kena usaha.

Apa-apapun aku harap aku dapat mengharungi semester ini dengan jayanya dan baik. Insyallah. Jika ada kemahuan disitu ada jalan. Dan buat semua kawan-kawan, housemate, semoga berjaya dalam apa saja yang anda ceburi. Wish me luck ok. :D
Hujung Minggu Kami.Tengok nie..











ok, aku terpaksa tidur dulu kerana pukul 7 pagi nanti aku akan mandi di TELUK BATIK. Hanya gosok gigi dan basuh muka kat rumah je. Pernah dibuat orang tak? tsk tsk tsk

Tak sabar nak mandi laut ala-ala mandi dekat hotel guna syampoo dan sabun. Lawak lawak.
Itulah yang gembira apabila masa bersama kawan-kawan buat together gather.

ok, babai. Sebelum tidur tengok gambar kek coklat moise nie. Urggh, terliur plak. :) NIGHT.

Hai semua, rindu dekat blog yang comel kaler pink ni. Lame rasenye aku tak buat entry kan? kan? Eleh, padahal baru sehari tak buat entry. Kantoi, haha. Lepas ni nak buang la tarikh tu,baru orang tak tahu yang aku banyak post entry.

Kisah ape aku kalau banyak post pun kan. Haha biul agaknya aku hari ini. Dahla papan putih yang bertujuan untuk mencantikan bilik dan untuk notice tak nak melekat kat dinding. Mungkin harga 2 ringgit menyebabkan ianya kualiti rendah . Walaupun saiznya agak besar kan. Yaya yang bagi aku papan putih tu. Agak besar la kan sedepa tangan aku ni haa, semalam aku dengan semangat tahap cipannya beli saltip baru, kononnya nak bagi tampal sekali lagi la kan. Mana tau lekat.

ahh tetiba je, papan putih tu jatuh. Prappppp, terkejut aku. Habis lunyai papan putih. Yelah terhempap kat lantai kan, mana tak nye. Memang takda nasib la nak cantikkan bilik aku yang agak kosong ni. Habis nak buat ape lagi dengan papan putih tu. Nak lekat memang azalinya ta terlekat. Habis bersti…
Reading a book of the author from U.S make me sick because the level of english they got is very high. Even the price itself is likely tend to be higher enough to make my money burn. As usually. Just imagine it cost about RM70 above for a piece of textbook.

RM70 for a book! Its for two weeks meals okay. Since i am the good student, I will buy it. - -'

Hey, book priced RM70, nice to meet you. I am your new owner. In my university, there are places where we will be the owner of the book. Guess it. It is at BOOK GARDEN.

Its a place where the book meet owner. Awesome. I just think when will we be the author of the book of references for university student instead of the foreign author. It is Malaysian author. How proud of that.


Nowdays, there a lot of institute has been established like a raising marshmallow. Then, where is the senior who has graduated. Can they produce a book title them, not only the novel about love but also the textbook for IPTA level.

last draft from me before daw…
Jom mengenali dirimu.
Lari dari ketentuan Allah s.w.t. Lari dari melakukan dosa-dosa kecil dan besar. Walaupun anda cuba untuk menghindarinya namun anda masih berada di takuk yang sama.  Manusia diciptakan cukup sempurna daripada ciptaan makhluk yang lain. Tetapi malangnya kita sebagai manusia tidak mengetahui dan tidak tahu akan diri kita sendiri. Dari mana asal kita? Siapa diri ini? Kemana akan kita tuju selepas ini? Rumit untuk memikirkan jawapan bagi setiap persoalan.  Kita sering alpa dan lalai. Bagaimana kehidupan kita di dunia ini dan apakah yang akan kita lalai di akhirat kelak. 
Terdapat enam makhluk di dunia ini samada dapat dilihat atau tidak: Malaikat, Dari Nur (cahaya) menerangi/mengawasi manusia. Iblis, Dari Nar (Api), sifatnya merusak, merupakan musuh manusia. Jin, Dari asap yang beracun, sifatnya memabukan, merupakan penggoda dan juga membantu manusia. Tumbuhan, Hanya mempunyai  naluri, berfaedah, untuk keperluan manusia. Haiwan, berfaedah untuk kepentingan manusia. Manusia
*Aku suka Hujan*

Semua orang tahu, di dunia ni Hujan adalah rahmat Allah s.w.t.. Ada orang suka bila hujan turun. Ada juga yang tak suka bila hujan turun.
Orang yang jemur kain tak suka bila baju yang mereka jemur basah terkena hujan. Mereka selalu merungut. 'Apesal hujan, kan dah kena basuh sekali lagi,hish.' 
Orang suka bila hujan turun, kerana mereka dapat tidur lena. Bila hujan turun, suasana jadi sejuk dan dingin. Memang masa yang ideal untuk tidur. 


Aku pulak suka bila hujan turun, sebab suatu ketika dahulu air dekat rumah aku kering. Aku dan keluarga guna air hujan untuk keperluan harian kami. Aku mandi air hujan. Walaupun aku tahu aku akan demam, tapi aku suka mandi hujan kerana hujan membuatkan hatiku tenang.

Aku suka hujan, kerana adanya cuaca panas. Cuaca panas membuatkan aku panas. Hujan yang menyejukkan aku. Selepas hujan berhenti, kalau bertuah aku akan dapat melihat pelangi. Sungguh indah saat itu. Sungguh besar ciptaan-Nya.
Aku ingin melupakan masa lampau yang terlalu banyak memori. Salah aku sendiri kerana masih memilih untuk mengingati memori itu lagi. Sudah terlalu lama aku membuang masa untuk perkara yang tak pasti. Terlalu jauh untuk mengapainya kembali.Aku tidak sanggup mengulang kesilapan yang sama dengan pilihan yang salah.

Keputusan yang terbaik adalah, mencari erti kehidupan pada masa yang akan datang dan mencipta memori indah yang baru.
 Menilai siapakah aku disisiNya. Hanya insan kerdil yang menumpang di alam maya ini. Memang betul, masa lampau mengajar aku erti kehidupan di alam realiti. Namun, semua itu aku harus ketepikan kerana sia-sia untuk diingati. 
Buka buku baru. Perjalanan masih jauh. Perlukah aku menoleh kebelakang untuk sekali lagi? Hanya Allah saja yang tahu apa yang tersurat dan tersirat. Tiada niat untuk mengaibkan sesiapa.
Muhasabah diri.Kadang-kadang aku alpa.Kadang-kadang aku leka. Leka diulit keseronokan dunia. Leka untuk menilai mana intan mana kaca. Apabila hilang, aku ak…
Perkara yang tak dapat dielakkan di Cameron Highland:
1. Penting nie, Kamera mesti di tangan.
2. Beli buah oren gebu & makan.
 3. Shooping di Pasar Malam Brinchang
4. Dikelilingi taman & posing
5. Kabus tebal pukul 7.00 malam
6. Berkunjung ke Ladang Strawberi
7.Bergambar dengan bunga :)
8. Paling stress adalah 2-3 jam traffic jam.
9.Minum Teh dan makan biskut :D
Selamat petang semua. Sekarang jam menunjukkan pukul 4.10 petang. Hari nampak agak mendung, nak hujan agaknya. Bosannya hari ni,maklumlah tak pergi kelas seharian. Jadual untuk hari rabu tiada okey. Bukan aku sengaja ponteng kelas. Untuk pemahaman semua, aku tak pernah ponteng kelas tanpa sebab yang munasabah. Hehe, bangga sekejap.

Selepas bangun tadi, aku terus bukak youtube dan cari cerita Marimar. Amboi, tak pernah layan cerita Filipina sebelum ni. Tapi saja je nak tengok ending die . Ending je pun. Semua episod ada 77. Jenuh nak tengok satu persatu. Jadi, aku tengok yang episod 1,2,3,10,15,25,37,75,74,77. Kalau tengok dalam tonton memang senang tapi nak login tu susah. Berapa kali nak daftar masuk,asyik invalid je username dan password tu. Mungkin aku masukkan password yang salah. Entahlah, Maybe sebelum nie aku guna banyak username dan password. - -'

Malam ni ada perjumpaan budak-budak degree dengan rektor. Alah, macam biasalah anak-anak jumpa bonda kan. Kalau ada masalah bol…
Kadang-kadang best jugak jadi nerd, cmni:





PhotoSnap di C.HighlAnD