24 February, 2013

Masa berlalu

Assalamualaikum.. dan salam bulan febuari...

Pejam celik - pejam celik its the end of febuari. Kan. Sekejap je masa berlalu. It only the beginning. Ini baru permulaan, permulaan kepada bulan baru. Bulan yang bakal di tempuhi mungkin lebih berliku dan mencabar. Maklumlah cuti semester bakal melabuhkan tirai. Serba tak kena rasanya, semakin resah gelisah jikalau memikirkan cuti dah nak habis. Ohhhhhhhh.. Sebenarnya banyak lagi perkara yang aku hendak lakukan tapi tak kesampaian. Yelah,mungkin banyak kekangannya. Duit takda, itu takda, ini takda, apa-apa pun takda.. tapi aku Bersyukur sebab aku ada dia !. Alhamdulillah.


Yes! Akhirnya hari yang dinanti tiba. Masa berlalu dengan pantas sekali. Semalam baru terasa demam exam, sekarang demam darjah celcius. haha. Syoklah. Lain kali tak mau dah cuti semester di negeri orang. Mungkin best tapi tak jugak. Sesetengah orang suka, lantak dialah. Inikan kisah aku,biarlah aku tentukan sendiri jalan cerita dia macam mana. Jangan masuk campur.


Shuuuh~ Macam ayah aku cakap, no money, no talk. Jadi memang betullah kan. Kalau takda duit, senyap sudahlah. Hanya memalukan diri bila bersuara yang tidak membawa erti apa-apa. Ibarat priceless. 3 hari berturut-turut cirit-birit. Ini semua gara-gara air teh tanpa gula campur asam jawa. Yakkk! Rasa macam air longkang. Bibik punya petua la untuk kempiuskan perut. memang perut pun jadi konfius sebab minum jamu dari bibik ni. Tak pulak dia mention akan mengakibatkan sakit perut. Perut aku dah macam blender. Tapi alahamdulillah, hasilnya ternyata perut memang kempis. Slim sikitlah. Sampai orang tegur, Kau takda perut ke? : ) berhasil. Lain kali tak nak buat dh. 3 hari berharga aku lenyap disebabkan jamu bibik tu.

12 February, 2013

Apa Kabar

Assalamualaikum dan selamat petang....

Baru sudah makan. Lega rasanya bila perut dah diisi. Takde lah dia meragam-ragam mintak nasi. Aku pelik time cuti ni tabiat aku ialan bangun awal. Pukul 6 dan apa yang mengejutkan adalah lepas bangun dan solat subuh, aku tak sambung tidur tapi aku baca buku. Buku apa? Buku Lawak kampus yang tebal tu.. Memang buang tabiat kan. Pepagi hari baca buku lawak..

Hari ni penat sangat. Nak tahu kenapa? Sebab hari ini kerja mendesign bilik my nephew. Dari katil single tu kepada katil Queen. Cantik bilik my nephew, cat kaler ungu.. Nampak macam moden je dari sebelum ni. Apa yang memenatkan adalah bila time nak angkat katil queen tu naik tingkat atas. Memang berat nak mampus. Mungkin kalau orang lain yang badan kecik tu,confirm-confirm tak larat nak usung 2 orang je. Nasib baik aku dah ada ilmu taekwando. Jadi setakat angkat tu boleh la tahan. Macam cakap besar lah plak.. ishk2..

Aku rasa mesti semua member tengah cuak menunggu result kan. Lagi 3 hari result keluar. Aku tak tahu apa keputusannya. Berdebar pun tidak. Mungkin sebab aku pasrah dan redho dengan apa jua result aku bakal terima nanti. Insha allah okay, usaha sudah.. Sebenarnya aku bukanlah jenis orang yang excited bagai nak tengok result tu.. Just suam-suam kuku je.. Member-member yang satu universiti dengan aku ni, time cuti camni memang senyap 100%. Mungkin mereka sibuk menguruskan hal ehwal rumah tangga mereka sendiri. Ataupun mungkin mereka bekerja. Aku agak-agak je. Mungkin, apa-apa pun boleh.

Rindu dengan member-member. Tapi nak buat macam mana dah memang macam tu. Asal cuti je silent.. Terbaikk. Jadi kawan-kawan yang mengenali aku, i miss you.. :)

11 February, 2013

Isu semasa

Assalamualaikum dan selamat malam.

Malam masih muda, mesti tak tidur lagi kan. Dah agak dah. Kepala otak kita sama je lah. Bagi yang berusia 20 an dan yang masih bujang trang trang tang. Mintak maaf banyak-banyak kepada diri sendiri sebabnya ingatkan februari ni dapatlah buat full post, tetapi streamyx kena potong. - -'. Tak puah hati betul, asal lah tak bayar kan. Haha, emo plak.. hadeh.

Hari ni saja 2 kenduri aku pergi. Walaupun aku tak kenal sangat dengan pengantin tu. Ahh lantaklah orang dah jemput kan. Tak kan nak sia-siakan ajakan makan free tu. Membazir namanya. Sekarang ni musim orang mendirikan masjid. Alhamdulilah... baguslah bertambah ramailah baby di Malaysia nanti, mungkin 1 tahun lagi.. Tunggu je lah ye.. hihi. Indahnya hari jika dipenuhi dengan baby yang comel sangat tu.. Eeee, geram rasanya nak cubit.. grrr

Meh-meh, aku nak cerita pasal makanan plak. Jadi ekoran 2 kenduri yang aku hadiri, 1 tu makanan dihidang ala-ala bufet, memang tak sedap, ayam masak merah yang terlebih garam.. dan emmm suasana yang er.. malaslah nak cerita. Sepoikan mood je. Tapi satu je best,kenduri kahwin ni tempat dia di taman pertanian
dan masa tu hujan renyai-renyai. Sejuk sangat walaupun ketika itu jam menunjukkan pukul 2..

Destinasi seterusnya ke rumah tok long. Excuse me, aku memang aku tak kenal tok long ni. Its just my sister's friends. Wow, banyak gile kucing parsi kat rumah dia ni. Habis tercabut bulu kucing tu aku main, Kecian. hihi. Dah nampak macam cantik sangat je. Ada warna hitam, putih dan kelabu. Awesome cantik sungguh ciptaan Allah. Nanti aku nak pelihara jugak lah. Ahh tak kira, tak kira nak jugak. Nak jugak! <<macam budak taska plak. Memang, memang aku ambik gambar kucing gebu ni tapi masalahnya nak transfer gambar tak boleh sebab wayar kabel tak de, Al maklumlah guna komputer rumah. Apa pun tak boleh.. Nanti ye aku masukkan gambar kucing parsi tu punya family..Semuanya gebu..

Lepas tu, plannya nak pergi tengok wayang cite JIn pakai toncet tapi full plak. Apasal lah manusia suka keluar hari cuti macam ni.<<merujuk pada diri sendiri jugak. Haish. Dah tak jadi plan nak tengok wayang. Last-last beli cd je kat gerai cetak rompak mana entah. Itulah kesudahannya. Lepas tu shopping kat carrfour beli barang dapur (bukan aku tapi kakak kepada kakak aku). hihi.

Sekali pandang nampak macam hensem jugak mamat nie, dua kali pandang budak-budak rupanya. Tak jadi lah niat aku nak.... errr.. tak de ape-apelah..

Dahla aku rasa macam merepek pun ada. Ok, bai~

04 February, 2013

Keseorangan

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Nampaknya memang tak putus post saya untuk bulan februari ni. Almaklumlah duduk goyang kaki di rumah. Memang kerja semua dah buat. Hari ni kakak dan abang ipar tak de di rumah. So , I am the boss. :D. Bukan apa akulah yang kena jaga my nephew untuk 3 hari berturut-turut. Means akulah yang akan jadi tukang masak, tukang cuci kain, tukang cuci pinggan, tukang sapu dan macam-macam lagi.

Lapar! Tapi baru pukul 10 pagi. Kalau nak melantak pun kena tengok time jugak kan. Biar sesuai sebab aku sekarang dalam proses menjaga pemakanan. Umur dah meningkat jadi tak nak lah penyakit datang. Bagus Inshaallah. Hari ni menu untuk aku sorang adalah Spagethi 10 urat berkuahkan mushroom. Nyumm. Nama dah glemer tapi rasa ok lah kot. Sebab this is my second time buat ni. Aku kan minah kampung mana nak reti buat makanan western ni. Kalau gulai tempoyak tu memang dah pakar sebab banyak tempoyak kat kampung. Hihi.

Awal-awal lagi aku dah bangun, pukul 5 pagi kot. Memang tak ngantuk mungkin sebab kalau tertidur nanti tak sedar nak kejutkan my nephew bangun untuk pergi sekolah. Hah, nanti tak pasal kakak dan abang ipar marah. Banyak betul kerenah budak-budak walaupun pada waktu pagi. Macam manalah kalau dah ada anak nanti. Ishk iskh. Tapi hari ini my nephew tak liat untuk bangun. Sekali kejut dah bangun. Baguslah tak da lah sepoikan mood aku pepagi. Biasalah budak-budak kan nakai sikit. Suka hati sakat mak sedara dia ni. Hurmm, nasib aku ni baik kalau tak dah lama aku bungkus pakaian aku dan balik kampung. Kat kampung lagi best sebab banyak aktiviti boleh buat contohnya bagi makan ayam lah, mencabut rumput dan my feveret adalah memancing ikan dengan ayah,mak,abang dan adik.

Rindu nya saya kat kampung. Cuti semester macam ni duduk rumah kakak. Apalah nasib. Aku duduk sini pun sebab kakak minta tolong suruh jaga anak dia. Hari ni dia pergi kursus. Sibuk betul orang yang berkerjaya. Aku doakan semoga kakak dan abang kerja elok-elok. Jangan risau anak kat rumah sebab aku ada. Hari ni aktiviti saya nak belajar cara buat resepi. Nanti petang nak masak untuk budak-budak.

Oklah itu sahaja. Bai dan selamat lah.

03 February, 2013

Semalam

Assalamulaikum dan salam sejahtera...

Huh. semalam hari yang paling letih dalam bulan Febuari! Kenapa? Sebab pagi semalam memang borink giler nak mampus, tak tahu nak gerak ke mana walau seinci. Lagipun rumah ini kecik dan sempit. Haa macam ni  [...... o.o ......]
Lepas tu pukul 2, selepas usai solat zohor, aku dengan budak kecik ni (my nephew) disuruh pergi shopping baju - -''. Pergi shopping pun kena suruh-suruh ke? :o. Yang bestnya duit shopping di taja okay. heh RM100 je. Banyak apa. Susah nak dapat duit free lagi-lagi untuk shopping... ya beda beduuuu..
Aku shopping di Megamall, Kuantan je, kalau ada je tu maksudnya low kelas ke ape? Eh, xdelah high kelas kot sebab sepasang baju 50 henggit. :S Mahal nak mampus. First masuk kedai belek harga dulu, buat muka seposen, dah tengok harga mahal gedabak macam gerabak kereta api, then blah la.. Hehe, biaselah tu untuk orang biasa macam aku ni.. Hurmm
Time shopping2 cuci mata tu, bingit telinga aku ni haa. Ada orang cina mana entah, artis kot yang menyanyi sempena Tahun Baru Cina. Walaupun tak paham tapi rentak lagu tu boleh la tahan, sampai kepala pun terhangguk2. Kikiki. Pastu ramai pulak orang yang tengok tu especially Malays termasuk aku dan my nephew.. Dah abis shopping masa untuk balik.. Punya lama nak tunggu ayah si nephew ni datang ambil. Mungkin jammed kot kat tengah jalan tu maklumlah kan hari cuti. Paham paham lah yer, chinese new year lak tu.. <<bak kata si nephew. masa ni si nephew ada kat sebelah aku tengah ratah Milo tabur yang dia buat sendiri..

Dah habis shopping, dalam 6.30 petang. Tergesa-gesa aku ambil wudhuk dan menunaikan solat asar. Alhamdulilah nasib baik sempat walaupun dah agak lambat.. Malam tu masa terlapang diisi jugak dengan mendengar ceramah dari Ustaz Azhar Idrus dan Imam muda. Kat Stadium Darul Makmur. Ramai giler orang, macam ikan sardin dalam tin mencecah 100,000 orang. Yang aku nampak semuanya pakai kopiah dan berbaju melayu. Hensem2 gitu, tapi tak dapat nak cuci mata sebab gelap. Kelam kabut nak cari tempat duduk, kejap kat atas kejap kat bawah. Ada yang semangat sangat sampai menjerit-jerit.. oooo macamlah tengok konsert awie, semua ini poyo.. Ceh..
Tengah syok dengar ustaz beleber (membebel) hujan pulak. Habis separuh orang ramai bergesa-gesa keluar meninggalkan stadium. Kakak cakap hujan tu sebab ustaz ada mengata kat orang. Betul atau tidak wallahhualam.

Lepas tu, hujan rintik-rintik je. Kami (si nephew punyer family) pergi TelOk Cempedak a.k.a TC. Kami melepak dekat kedai Tree Under sambil makan kerepok lekor yang tak sesedap mana tu,... Lepas tu order teh tarik panas memang terangkat. Aku minum tea bin je, si nephew tu melantak makan kerepok lekor banyak giler. kat kedai tu aku nampak ramai mamat yang hensem tapi diorang hisap sisha plak errrr..... berdosa tau tak? jangan ikut perangai diorang tau sape yang bace.aku nak rejek semua mamat yang dekat Telok Cempedak! lepas tu kami gi jalan -jalan terjumpa lak kedai buat gelang yang tulis name tu. si nephew tu buat la gelang nama dia. Aku malas nak buat sebab dah ada. Teruk betul orang yang ada kat TC ni. Sebab dieowg pakai pakaian yang cekci giler, sampai aku sendiri pun tengok tak kelip mata. Lagi satu banyak bukan muhrim yang duk pegang-pegang, peluk-peluk itu ini.. Ape-ape jelah. Maksiat berleluasa. Sepatutnya diewog nie kena di pantau sikit. Tak de lah teruk sangat cengitu. Majoritinya orang melayu, malu! malu! iskk... Ok malas lah nak cerita lebih-lebih. Kan aibkan orang pulak dan suka buat gosip.. Itu cuma pandangan aku je. Sapa yang terasa pandai-pandailah~

Oklah,itu saja. Bai~