Skip to main content

Tetapkan pendirian, Allah always by my side.

Assalamulaikum dan salam jumaat.

Apa khabar. kawan - kawan sekalian. Betul ke orang cakap terlajak perahu boleh di undur. Telajak kata binasa badan. Ya Allah. Apakah yang engkau mahu uji aku kali ni. Kerana tersalah membuat keputusan, habis semua terima akibatnya. Ya Allah, adakah tindakan yang aku lakukan semalam sudah tertulis dalam kitab mahfuzku. Atau mungkin aku yang mengubah apa yang sudah tertulis. Mata kadang kala memberikan petanda. Mata kiri berkedip, maknanya ada sesuatu tak elok akan berlaku. Mata kanan berkedip, perkara yang baik akan berlaku. Tapi apakah ini semua hanya fiksyen semata - mata. Adakah ini pantang larang orang tua dulu dulu supaya anak - anak generasi akan datang berwaspada. Sejauh mana kebenarannya, masih menjadi tanda tanya. Tetapi mengikut keadaan semata, ternayata kerdipan mata sebelah kiri membawa maksud, aku telah membuat keputusan yang salah. Seorang diri aku bermuhasabah, ditemani bunyi unggas - unggas di kota raya. Berteduhkan lampu neon yang seakan samar warnanya. Ditemani dengan bunyi kipas yang persis ombak laut yang bergesaran pasir. 

Kenapa kawan sendiri membawa aku ke jalan ini. Kawan yang sudah lama tidak kelihatan. Kawan yang sudah dilupai bagaimana perangainya sekarang. Kawan yang dulunya hanya bertegur sapa kerana menunggu ketibaan bas sekolah. Kawan yang huhh.. Malasnya nak cerita. Kawan, kenapa kamu tidak memilih jalan yang benar. Kawan, bila kamu akan kembali ke pangkal jalan. Kawan, sudahlah. Kawan, bukalah lembaran baru bila buku hisabmu dihitung semula. Kawan, kita tidak mengetahui berapa lama waktu yang ada untuk kita didunia ini. Kerana masa tidak pernah menunggu kita. Seandainya kau tahu, aku tidak ingin kau terus hanyut. Apa yang mampu aku lakukan adalah berdoa kepada Allah, semoga pintu hatimu terbuka. Ini bukan jalan yang sepatutnya kau pilih. Kerana jalan yang kau pilih, hubungan antara kamu cucu adam tidak lagi seperti dulu. Berubahlah sebelum kamu semakin tersesat. Alhamdulillah, aku tidak akan pernah mengulangi kesilapan yang sama, yang pernah aku lakukan dahulu. Ingatlah bahawa masih ada sumber rezeki lain yang Allah sediakan untuk hambanya yang ikhlas, rajin, dan berada di jalan yang benar. 

Comments

Popular posts from this blog

Kuantiti air ikut berat badan.

Hai kawan-kawan semua. Berapa liter air sehari anda minum. Segelas, dua gelas, tiga gelas or berbotol-botol. Baguslah kalau banyak minum air masak. Tapi cukupkah air yang korang minum dengan berat badan korang tu. 

Minuman Detox

Hai pembaca sekalian..
Aku rasa semua mesti dah familiar dengan istilah "detox". Apakah sebenarnya detox ni? Detox atau ianya juga dikenali sebagai infused water. Apa kebaikan air detox ni. Air detox ni sangat berkesan untuk menurunkan berat badan. Serius. Aku start buat air detox ni awal bulan Mac, dan percaya tak kalau aku cakap berat aku turun. Betul. Badan aku susut sebanyak 3 kilo. Aku amalkan selama 3 minggu bulan Mac aritu. Diikuti dengan zumba dan buat squat 3 hari seminggu. 
Kawan-kawan, senang je kalau nak kuruskan badan dengan bantuan air detox ni. Yang paling penting, anda - anda semua kena jaga portion makanan anda ambik seharian. Contohnya, pagi xboleh skip breakfast. Makanlah roti wholemeal dua keping. Tengahari makan nasi macam biasa tapi kurangkan kuantiti nasi dan gantikan dengan lauk ayam atau sayur. Biar kenyang. Kawan-kawan, kite kena ajar diri untuk makan dalam kuantiti yang sedikit. Malam pulak makan epal atau makanan selain nasi. 
Camne nak buat air …

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?
Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 
Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 
Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas be…