19 March, 2011

di alam assignment. ^^

as-salam..
klo nk kire bpe asignment ade kt tngn skg..
ade lbih 2 je sbenrnyer.. tpi Ya Allah.. nk ciapkn assignmt nie bukn men sush..
sbb lecterur haku nie bgi assignmet sal Macro tw..
demand sir nk min pages 20 ^^..
tpi problem nyer skang nk cukupkn nilai min tu susa sgt..
sbb dlm subjek nie xde pe pun nk cite sbnrnyer..
just pasal overall system kt Malaysia ni..
tu yg jdi masla sbenanye..


stu ag assignmt yg nk kne ciapkn ialh Law..
law nie agk seng la kan.. wlpon haku xde basic law.. :)
tpi sbb ade nye internet over setelite nie seng jdi kije sikit..
sbb klik je.da dapt maklumt kt hujg jari..
yaa,biasenyer haku gne engine google search..
haku prefer goolge ag sng dripada yg len2..

so sebelom buln mac berlalu..
2 assignment nie nk kne settle kn..
dan jgn lpe..
ade 2 presentation yg blom diselesaikn..
^^
dan bulan 4 dh nk final exam.. lepas tu cuti sem.. sebnrnye cuti tu yg dinnti..
sbb lme dh xblik kg.. last blik kg pun mse cuti rye cine aritu..
rindu dh kt family,ayam,itik dan arnab haku kt umh..
waaa,mse cuti sem jugak kne wt muet.. hopefully elok la..
insyaalh.. gtg.. :)

17 March, 2011

lagi cerita dunia


Istilah supermoon atau fenomena dimana bulan terlalu hampir dengan bumi mencetus spekulasi tentang terjadinya gempa bumi dan tsunami baru² ini di Jepun. Namun sejauh mana kebenaran tentang fakta tersebut ? Adakah peningkatan kekuatan graviti bulan mampu menggugat keseimbangan persekitaran bumi ?



Merujuk kepada istilah supermoon yang dicipta oleh ahli astronomi, Richard Nolle pada 1979 menyatakan;

“ a new or full moon which occurs with the Moon at or near (within 90% of) its closest approach to Earth in a given orbit (perigee). In short, Earth, Moon and Sun are all in a line, with Moon in its nearest approach to Earth. Rujukan wikipedia

Selain itu .. menurut keterangan dari Dr James Garvin, ketua saintis di NASA Goddard Space Flight Center pula, supermoon adalah suatu keadaan dimana bulan sedikit lebih dekat ke bumi dalam orbitnya daripada keadaan biasa dan paling menonjol ketika keadaan bulan purnama. Jadi ketika itu anda akan melihat bulan kelihatan lebih besar dari biasa.

Kesan akibat fenomena itu akan mencetuskan kejadian pasang surut air laut yang luar biasa. Namun .. keadaan itu dilihat oleh saintis sebagai keadaan fenomena biasa dan tidak menggugat keseimbangan plat tektonik bumi sehingga terjadinya gempa bumi dan tsunami.

Berbalik kepada spekulasi meluas ekoran gempa bumi di Jepun pada 11 Mac 2011 dengan fenomena supermoon .. adalah salah sama sekali. Ketika itu, bulan berada tidak terlalu dekat dengan bumi ataupun dalam fasa bulan baru (new moon) dan bulan penuh. Jadi dakwaan tersebut tidak boleh dikaitkan dengan supermoon.


Untuk makluman semua .. pada 19 Mac 2011 ini, bulan akan berada pada kedudukan 221.567 batu dari Bumi, berbeza dengan jarak keadaan sebenar bulan itu sekitar 239.000 batu. Jadi kalau korang nak buat pencerapan dan melihat permukaan bulan dengan lebih jelas. Tunggu la malam tu. Mesti nampak clear !

10 March, 2011

belajo kecek ganu!

cikgu: assalamualaikum semua....
murid2: waalaikumussalam cikgu....

cikgu: dop perlu kuat2..cikgu dop pekok..
jadi sya sebenarnyer...

Dax A: (sambil angkt tngn)cikgu budak pekak!

cikgu: DOP PEKOK.
Dax A: dop pekok(ikot balik)
Dax B: dop tu ape cikgu?
Dax C: cikgu,dop tu anjing..

cikgu: tidak,tidak,tidak
murid2: ooo..tidak

Dax A: dop tu perkataan bahase ape cikgu?
cikgu: itulah bahasa ganu..
6ti cikgu ajor bahase ganu..sebelom tu cikgu ingin memperkenalkan spe  saya..
spe cikgu.?
Dax B: spe cikgu nie??(dgn nada menjerit)

cikgu: sabo.sabo...
jdi sya adlh cikgu sementre yg akn mngajr anda2 semua nie.
cakap tranung..
so nme sye..
cikgu stopa..

Dax B:eeeh
Dax D: cikgu nk stop ape cikgu..

cikgu: xdop stop ape2..nme sya cikgu stopa..