Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

balik kampung

tiada kesabaran aku kali ini untuk membalikkan diri ke kampung sebab cuti yang lama ini akan digunakan dengan sebaik yang mungkin. ayah cakap hari itu 'durian ini kalau nak makan kena tunggu lagi 3 bulan' ayah dan mak cakap 3 bulan itu semasa aku balik untuk peperiksaan muet. kalau dihitung hitung agak agak bulan 5 ini mintak mintak dapat aku merasa makan durian dekat kampung. pokok durian dekat kampung lagi best dari yang ada kat pasaran. tidak boleh dibandingkan dengan durian durian lain isi durian dekat kawasan rumah aku berbgai bagai ada yang warna kuning,oren,putih dan untuk pengetahuan semua isi durian yang warna kuning yang paling sedap tetapi ikut citarasa masing masing lah. buahan buahan lain ada juga contohnya rambutan,mempelan,maggis,pisang,jambu batu dan macam macam la kalau nak sebut semua sampai esok pun tak habis biasalah duduk kampung lagi best dari duduk dekat bandar. sesiapa yang yang datang rumah aku musim buahan ini dapat la makan hasil yang ada. yeaaaaaa..…

pesanan berwarta

Dalam sebuah desa di pinggir sawah di tepi sebatang pokok tidak berdaun tinggalah seorang nenek yang berusia lingkungan 60-an yang sudah tua ditelan zaman. walaupun umur beliau sudah meningkat naik tetapi nenek ini rajin dalam mengusahakan dan menternak haiwan peliharaannay itu. kalau hendak dianggarkan dengan jari susah untuk mengira bilangan haiwan haiwan dan tanaman nenek itu. di samping itu juga nenek juga mempunyai berhekta hekta tanah kepunyaan nya yang diperolehinya hasil daripada usaha kerasnya selama ini tidak kira masa dan ketika nenek akan memastikan setiap hasil usaha nya berada dalam keadaan sihat sihat belaka selang beberapa bulan kemudian nenek telah berhajat untuk mengunjungi tanah suci kota Mekah. Nenek telah mengumpulkan kesemua cucu cucu nya supaya dia dapat memilih sesiapa yang layak untuk menyambung usaha nenek iaitu memelihara haiwan dan tumbuhan serta tanah nenek itu. semua cucu nenek itu berebut rebut untuk mendapatkan harta nenek selepas itu nenek telah memilih…

Musafir dulu,kini dan selamanya

so,ape cite sekarang lagi 2 minggu nk balik kampung xsabar rasanya cuti semester yang panjang membuatku berfikir seketika nak wtpe ek cuti 4 buln?emm still wondering ayah ade request kije kt kotaraya jertih tapi akan dipertimbangkan sebab akak di Kl sedang menanti kedatangan aku tiba almaklumlah setiap cuti aku akan makan free dekat rumah die dan berjawatan tinggi dekat syarikat die hehe jangan jeles. setelah agak lama jadi musafir dan musafir kejap di dungun lepas tu di perak pulak so kali ini bercadang hendak menetap di tanah air je la. lagipun duk kt kg lagi best dri duk umh org len so 4 bulan jugak aku tidak akan mengupdate blog,online pun untuk seketika kerana kt kg xada kabel nak cucuk internet nie berukband pun sudah tertunggak. sory la bukan xna baya tpi skang tengah sengkek dh dapat duit gaji bole lah sambung balik insyaalh
kalo ada cukup modal duit dan segalanya tapi masalanya bila entah nak cukup semuanya klo nak kata seorang yang boros tentu sekali tidak mungkin barang sekarang d…

pemergianmu dikenangi

betapa sayu hati aku apabila mengenangkan jika aku sendiri akan pergi meninggalkan dunia ini tanpa keluarga sahabat dan sekalian manusia samaada yang masih hidup atau yang telah pergi tempoh perkenalan aku dengan dia menjangkau 2 tahun tetapi tahun ini iaitu pada 23/4/11 aku menerima berita daripada kawan sekelasku menyatakan bahawa dia telah tiada di dunia.innalilahwainallilahirojiun..
ak xtw nak cakap ape,entahla kosong je ase fikiran nie. mengapa orang terdekat kepada pergi dulu meninggalkanku umurnya baru menjangkau awal belasan tahun baru memasuki alam remaja suratan dan takdir bukan secara kebetulan Allah telah menetapkan setiap hidup dan mati di muka bumi ini setiap yang hidup pasti akan pergi jua menghadap-nya cuma waktu tempat dan ketika yang memisahkan masing masing
takziah bagi pihak keluarga arwah.
masih di ingat lagi saat saat aku bertemu dengn arwah sekarang aku sedang mengimbau kembali detik bersama arwah
mase form 5. arwah nie junior aku. dax mekanikal.
xtau cmne dekat…

jaga jaga ta boleh tidur

1. anemia 2.jadual tido xterkawal 3.bosan 4.tak cukup kena matahari 5.spe suh minum kopi banyak 6.tension 7.kurang bersenam sepatutnya kena tido ikot time
,brulah xngantuk dalam kels kan. Usia
Baru lahir18 jam1-12 bulan14–18 jam1-3 tahun12-15 jam3-5 tahun11-13 jam5-12 tahun9-11 jamRemaja9-10 jamDewasa, termasuk golongan lanjut usia / tua7-8 (+) jamWanita hamil8 (+) jam
so,sleep well,sleep tight,close your eyes and say good night.

perhati tengok lihat

nak ape xpuas hati lagi ke  ape yg ko dh buat pada aku  pernah fikir x tntg perasaan owg len  selalu buat owg sakit hati  macam nie ke nme kawan  klo jumpa pun buat macam x kenal  kenape  salah ke klo terserempak dengan ak  asal jumpe ak ko lari  takot sangat ke dengan ak  ak xmakan owg la  ak makan makanan free je  ak cume tumpang tido dalam umh ko je  ak cume makhluk tuhan yang kecik   nak buat cmne ak memang cmni
 TIKUS!!