Skip to main content

Managerial Accounting

Assalamualaikumkawan-kawan blogger semua.

Apa khabar.. Harapannya semoga semua sihat ye. Bebas dari batuk-batuk, selsema, sakit kepala dan sympton lain-lain. Jadi bagi yang rasa macam nak menuju kearah demam, banyakkan rehat. Insyallaah, sembuh dengan izin Allah. Tapi kalau minum sebotol minuman yogurt brand Dutch Lady atau Nestle saya confirm sedar,sedari akan bebas dari demam. Sebab apa, yogurt tu dia meningkatkan antibodi badan kita. Tak percaya cakap aku, cubalah. Tapi kena habiskan sebotol okeh. Hehe. 

Haa, berbalik ke topik asal hari ni. Sebenarnya nak cerita pasal Managerial Accounting. Hari first belajar memang scary. Scary sebab Dr tu punyer style. Haha. Tapi sebenarnya dr tu sesaje je. Nak test student die nie haa. 

Hari ni, kelas kedua. Dr cakap saya dah bagi cuti sebulan, sekarang 4 kali straight jumpa dia. Kelas managerial accounting memanjang. Masa kelas akaun ni, jangan berani nak fikir pasal mende lain. kenape. Kerana menurut Dr, kalau fikir mende lain je, anda akan lost. Hari ni chapter 4 dah khatam. Chapter ABC. ABC tu Activity Based Costing. Menurut dr lagi, abc ni worldwide used. Jadi sesape yang belajar ABC, memang superb lah sebab ada skill ABC yang mana setiap company perlukan samaaada dah implement atau yang masih gunakan traditional costing. 

Assignment kami kena cari company SMEs and tanya samaada dah implement ABC ke belum. Tadi 3 jam lebih dengan kelajuan 120 per jam memang laju belaja ABC sekali dengan teori-teori nyer. Mula-mula memang slow nak pick up. sebab ada perasaan mengantuknya. Tapi sebab dah motivasi tinggi nak mendalami subjek nih, mengantuk pun hilang. Alhamdullilah. 

So, kalau company nak tahu macam mana ABC works, saya boleh bagi tahu. Tetapi kalau nak suruh saya implement, you kena HIRE saya lah. : ). Saya bukan calang-calang orang tau. Saya graduated from Arshad Ayub Graduate Business School. (lirik untuk interview with the company in future,,hehe cant wait.)


Comments

Popular posts from this blog

Kuantiti air ikut berat badan.

Hai kawan-kawan semua. Berapa liter air sehari anda minum. Segelas, dua gelas, tiga gelas or berbotol-botol. Baguslah kalau banyak minum air masak. Tapi cukupkah air yang korang minum dengan berat badan korang tu. 

Minuman Detox

Hai pembaca sekalian..
Aku rasa semua mesti dah familiar dengan istilah "detox". Apakah sebenarnya detox ni? Detox atau ianya juga dikenali sebagai infused water. Apa kebaikan air detox ni. Air detox ni sangat berkesan untuk menurunkan berat badan. Serius. Aku start buat air detox ni awal bulan Mac, dan percaya tak kalau aku cakap berat aku turun. Betul. Badan aku susut sebanyak 3 kilo. Aku amalkan selama 3 minggu bulan Mac aritu. Diikuti dengan zumba dan buat squat 3 hari seminggu. 
Kawan-kawan, senang je kalau nak kuruskan badan dengan bantuan air detox ni. Yang paling penting, anda - anda semua kena jaga portion makanan anda ambik seharian. Contohnya, pagi xboleh skip breakfast. Makanlah roti wholemeal dua keping. Tengahari makan nasi macam biasa tapi kurangkan kuantiti nasi dan gantikan dengan lauk ayam atau sayur. Biar kenyang. Kawan-kawan, kite kena ajar diri untuk makan dalam kuantiti yang sedikit. Malam pulak makan epal atau makanan selain nasi. 
Camne nak buat air …

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?
Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 
Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 
Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas be…