28 April, 2014

When i said, i am exhausted,everything on myself agreed! but i tried to deny it. May Allah give me more strength to walk in this path. Amin.

25 April, 2014

Managerial Accounting

Assalamualaikumkawan-kawan blogger semua.

Apa khabar.. Harapannya semoga semua sihat ye. Bebas dari batuk-batuk, selsema, sakit kepala dan sympton lain-lain. Jadi bagi yang rasa macam nak menuju kearah demam, banyakkan rehat. Insyallaah, sembuh dengan izin Allah. Tapi kalau minum sebotol minuman yogurt brand Dutch Lady atau Nestle saya confirm sedar,sedari akan bebas dari demam. Sebab apa, yogurt tu dia meningkatkan antibodi badan kita. Tak percaya cakap aku, cubalah. Tapi kena habiskan sebotol okeh. Hehe. 

Haa, berbalik ke topik asal hari ni. Sebenarnya nak cerita pasal Managerial Accounting. Hari first belajar memang scary. Scary sebab Dr tu punyer style. Haha. Tapi sebenarnya dr tu sesaje je. Nak test student die nie haa. 

Hari ni, kelas kedua. Dr cakap saya dah bagi cuti sebulan, sekarang 4 kali straight jumpa dia. Kelas managerial accounting memanjang. Masa kelas akaun ni, jangan berani nak fikir pasal mende lain. kenape. Kerana menurut Dr, kalau fikir mende lain je, anda akan lost. Hari ni chapter 4 dah khatam. Chapter ABC. ABC tu Activity Based Costing. Menurut dr lagi, abc ni worldwide used. Jadi sesape yang belajar ABC, memang superb lah sebab ada skill ABC yang mana setiap company perlukan samaaada dah implement atau yang masih gunakan traditional costing. 

Assignment kami kena cari company SMEs and tanya samaada dah implement ABC ke belum. Tadi 3 jam lebih dengan kelajuan 120 per jam memang laju belaja ABC sekali dengan teori-teori nyer. Mula-mula memang slow nak pick up. sebab ada perasaan mengantuknya. Tapi sebab dah motivasi tinggi nak mendalami subjek nih, mengantuk pun hilang. Alhamdullilah. 

So, kalau company nak tahu macam mana ABC works, saya boleh bagi tahu. Tetapi kalau nak suruh saya implement, you kena HIRE saya lah. : ). Saya bukan calang-calang orang tau. Saya graduated from Arshad Ayub Graduate Business School. (lirik untuk interview with the company in future,,hehe cant wait.)


18 April, 2014

Konvokesyen hupdate

Assalamualaikum dan salam jumaat

Apa khabar semua. Sihat sihat lah hendaknya. Ni haa, saya nak update pasal konvokesyen date lah. Hihi. Tak pe, bukan nak bagitau sesiapa pun, just as reminder for myself and my friend who in the same batch. Konvokesyen ke 80. Uitm only ye. Restricted to only uitmers access. Keh keh.

Tarikh nye adalah.. 19 Mei 2014. Saya punyer sidang 2.. ... will be continue *(xsempt nk tulis bagi abes sebb bergegas nak amik anak sedara)~ boooo

Continue*. Selepas ambik anak sedara kat Sekolah Bintang Utara tu, kami pergi makan di Pusat Komersil Komuniti Tun Abdul Razak, bersebelahan PH4 - Stesen LRT Tun Abd Razak. Tet. Bawahnya adalah Jabatan Pendaftaran Negara. Apa tujuan saya berada di LRT tu, of course lah nak guna kemudahan awam tu kan.

First time user nih. Touch n Go just depend on MYKAD. Memang berbaloi-baloi ada MYKAD nih. Boleh buat ATM and macam-macam lagi. Dari LRT tu, saya pergi ke PH5 Bandar Tasik Selatan. Boleh bayangkan tak macam mana seorang gadis yang tak pernah-pernah naik train bagai tu sorang-sorang bawak beg balik kampung tu. Huish. Dashyatnya. Kau ada? Hee

Pastu, tadi saya ni memang ikut hati, mata, sign-board dan tulisan di sekeliling stesen tu. Eh, tetiba hati kecil berbunyi (saya sorang je boleh dengar), "banyaknya platform, mana satu ni, si polan, kau jangan gelabah, kau buat rilek je macam orang lain". Then, tetiba saya teringat kertas maps KTM yang difotostat dengan housemate. Alhamdulilah, that is my saviour. Dah ada guider kan even a piece of paper. Thank god.

Next, tukar KTM pulak kat KL Sentral. Dan hidup mesti diteruskan. Akhirnya, berjaya sampai ke destinasi yang dituju. Padang Jawa. Saya orang ganu, mane biase naik train-train ni. Bukan berlagak ke apa, tapi dulu-dulu masa zaman penjajah, dieorang tak buat railway belah pantai timur. Tulah yang menyebabkan orang belah pantai timur ni xreti nak naik benda alah train ni. But for me, alone, kepercayaan mengatasi segalanya. Yes, go for the gold.

Peace yo ~~~ lain kali, apa kata kita melencong sikit ke Midvalley, One utame and segala malls yang ada. :)
Berjalan luaS pemandangan. Naik trains pulak meningkatkan skills and abilities naik trains lah. Mengarut apa ni, ntah. Sbenarnya saya nak cerita pasal my konvokesyen, bukan pasal apa yang berlaku hari ni, tapi saya dah terceritakan, so sayang pulak nak delete. Biar je lah..

Konvokesyen sidang ke 2, di UITM Perak. Masa bermula adalah pukul 1.30 petang. Sebenarnya, saya tak suka kalau konvokesyen or aktiviti lain diadakan pada waktu peak hour camne. Sebabnya adalah, panas. Kesian Mak dan Ayah kite kan. Terpaksa mandi peluh duduk berdiri tengah panas. Huh, nasihat saya, sila bawak payung. Kerana cuaca di Seri Iskandar amatlah membahang. Mana taknye dah 3 tahun duk ulang-alik pergi kelas. Hanya Allah saja yang tahu.

Satu lagi sebab adalah "make up cair lah". Tapi nasib baik saya punya nombor giliran 35. So, saya rasa it just a while untuk naik pentas terima skroll. Wah, tak sabar rasanya nak naik pentas, harap-harap tak tersadung. Haha. Agak malu ye disitu. Memang xde aim nak pakai heels or kasut yang ade tumit tajam tuh. Just, saya aim nak beli kasut kat Dear Solehah tu. Cantik and nice je design, colour, comfortable pulak tuh. 25 je awak. Nanti saya beli, saya share ye. Kasut tu macam colour peace lembut and ianya lebih kepada sandal lah. Agak tinggi 2 inci. Wahh, tak sabar nak beli untuk konvokesyen. :)

12 April, 2014

MIHAS 2014

Assalamulaikum dan salam sabtu.. 

Semalam, 10 April 2014. Ok,semua mesti tahu kan semalam 10 April. Semalam, aku dan kawan sekelas seramai 18 orang visit Mihas tw.. Mihas 2014 ni bertujuan untuk mendedahkan dan create awareness tentang produk, company, services yang Halal. Halal dari sudut Syariah dan syarak. Company yang mendapat certificate halal dan keunikan produk mereka. Pelbagai produk ada..dari dalam negara, hingga ke luar negara. Dari Malaysia hingga ke Korea. Macam-macam culture ada. Ada dengar orang cakap bahasa thailand, indonesia, korea,taiwan, arab saudi, macam-macam lah. Best. 

Aku try macam - macam makanan. Contohnya Susu Kambing dari Malaysia, Sosej dari Taiwan, Biskut  dari Australia, Kurma di booth negara Arab Saudi, dan banyak lah. Pau pun sedap. Semua sedap. Tapi dah campur - campur makanan bagai, naik pening kepala. Haish. Dari Padang Jawa menaiki KTM pukul 8.36. Kat Padang Jawa, xdelah sesak sangat. Sampai kat KL Sentral pukul 9. Kena interchange dengan LRT. Sebab nak ke KLCC. Then, Masyaallah, so crowded dengan manusia nak pergi kerja and segala. Tapi sebab ada budak - budak sekelas, rasa enjoy je naik LRT yang macam sardin tu. Yeaa. 

Sampai KLCC, dalam pukul 10 lebih. Nak cari tempat Mihas tu agak penat berjalan. Naik elevator, macam - macam. Tapi nasib baik, cantik je pemandangan nye. So enjoyed. Kami pergi Mihas ni bukan sukahati tapi sebab ada assignment nak kena siapkan. For academic purpose. Kami kena buat marketing plan. Which kami kena interview organization tu. So, agak stress sebab tauke company tu salah faham. Dia ingat kami nak buat business dengan dia. Camni dia cakap "Kamu kalau nak buat marketing plan, kena tunjuk kat saya, berapa kamu dapat target dalam satu bulan, 100 ribu, 10 ribu?" Mak aihh, kami nak buat marketing plan mengenai syarikat pakcik lah. Bukan nak buat bisnes. Naya naya. Banyak pulak pakcik ni pot pet pot pet sampai masuk ke hal bini die. Yang jaga kaunter tadi ingatkan anak die, rupenya BINI die. Ngee

Next, kami pun pergilah ke company France ni. Alhamdulilah. Senang je die provided information.Memang full and complete iformation. Yes. Itulah yang kami nak. by the way.,, rasa rugi pulak sebab tak try semua booth. Takpelah..Mihas 2015. I be there. :). Jom, tengok gambar kami. 






02 April, 2014

Hidup seorang pelajar

Assalamualaikum dan salam malam rabu.

Saya rasa registration day untuk second intake post graduate student sudah berbulan bulan. Walhal, baru tiga minggu kuliah berjalan. Macam hal dan kerenah pensyarah kan. Maklumlah kami hanya budak segar graduasi (fresh graduate). No working experience like you all. Pensyarah expect kami more. Unfortunately, kami expect diri kami freshier. Tanyalah nama tokoh yang pelik pelik, memang confirm pensyarah yang tanya tu akan jawab sendiri soalan yang ditanya. Baguslah. Sharing is caring. 

Peringkat pasca ijazah ni, boleh dikatakan tiap kelas ada assignment. Due date next week. Presentation 2 rows per days. My god. So exhausted. Awak tanya diri awak. Siapa yang suruh awak belajar lagi. Saya nak belajar lagi sebab saya masih cetek dengan ilmu. Masih banyak benda baru yang menanti saya jika saya belajar. Saya belajar kerana Allah. Kerana perlu ada seseorang yang bertindak untuk mengubah destinasi saya. Bukan destinasi anak bangsa. Itu adalah tujuan uitm.

Hati kecil sering bertanya. Menyesal ke sambung belajar. Kenapa kau sambung belajar. Kenapa tak kerja dulu cari ilmu. Maka soalan ini hanya empunya badan je dapat menjawabnya. Terserah pada yang mengetahui. Ada hikmah atas semua yang terjadi. Besyukur, tawakal, dan akhir sekali redha. Ingat, kejayaan tidak datang berguling - guling. 

Hantaran kahwin yang siap digubah oleh kami.