Skip to main content

2014

Assalamualaikum dan salam tahun baru

Apa khabar. Moga semua sihat hendaknya. Lama aku tak menjengah belog kesayangan ni. Kalau ikutkan ini adalah post untuk tahun 2014. Selamat Tahun Baru. Untuk baby yang lahir tanggal 1/1/2014 mesti bertuah kan. Macam mana lah mak ngan abah korang rancang nak beranakkan korang tanggal 1/1. Hebat. Bertuah korang. Tapi takpe lahir jugak korang di dunia ni. Dah besar jangan nakal-nakal ye.

Aku, hari ni masih lagi tercongok di seri iskandar. Hanya tuhan saja tahu betapa rindunya aku dengan kampung halaman. Harap panjang umur untuk pulang ke kampung.  Insyaallah. Aku tengah menghitung hari ni untuk menyiapkan segala sisa-sisa pelajaran di UiTM Perak. Setelah 3 tahun bertapak di UiTM Perak, inilah hasilnya. RESEARCH. Walaupun keadaan agak sesak. Namun, aku dah berjaya sampai ke tahap ni. 

10/1/2014, hujan gerimis dari pagi sampai petang. Aku redah hujan masuk ke UiTM untuk berjumpa dengan pensyarah demi menyiapkan kerja-kerja research yang terbekanglai. Iaitu problem statement. Alhamdulillah, settle jugak problem statement aku. Setelah seminggu turun naik fakulti akaun 4 tingkat tu. Lega. Lepas tu, aku dapat emel, yeaaa.. permohonan lanjutan biasiswa anda telah diluluskan. Sila balas dalam masa 30 hari, kalau tak ia akan dianggap BATAL.

Oh, memang tak la nak bagi BATAL kan. Sebabnya bulan 9 lagi aku apply. Jenuh menunggu. Alhamdullilah. Petang pulak, satu mesej masuk. Daripada IPSIS. Dear (nama akulah), you are invited to study in UiTM for postgraduate study with conditional offer. Alhamdullilah.. Aku happy sangat, semuanya macam senang bagiku. Padahal, sebelum ni susah yang amat. Dengan nak balik Perak pun delay, sampai nangis- nagis, sampai kena marah. Kadang- kadang aku rasa kenapa Allah nak aku ada dalam dunia ni. Tapi xpe.. aku amik pepatah ni dan ye memang betul, it well suited with me " Orang cakap bersusah-susah dahulu, bersenang senang kemudian". 

Tapi, tujuan aku belajar dan belajar tanpa henti adalah demi satu alasan. Iaitu Keluarga. Sapa lagi yang nak ubah nasib keluarga aku kalau bukan aku. Harapan agar jalan yang berliku dihadapan akan senang ditempuhi. Amin. Perjalanan masih panjang. Jangan pernah putus asa kerana Allah sentiasa bersama aku. Terima kasih semua untuk sesiapa yang menyokong, mendoakan aku. Hanya Allah membalas jasamu. 

Ok, bye.. selamat berjaya untuk semua. :)

Comments

Popular posts from this blog

Kuantiti air ikut berat badan.

Hai kawan-kawan semua. Berapa liter air sehari anda minum. Segelas, dua gelas, tiga gelas or berbotol-botol. Baguslah kalau banyak minum air masak. Tapi cukupkah air yang korang minum dengan berat badan korang tu. 

Minuman Detox

Hai pembaca sekalian..
Aku rasa semua mesti dah familiar dengan istilah "detox". Apakah sebenarnya detox ni? Detox atau ianya juga dikenali sebagai infused water. Apa kebaikan air detox ni. Air detox ni sangat berkesan untuk menurunkan berat badan. Serius. Aku start buat air detox ni awal bulan Mac, dan percaya tak kalau aku cakap berat aku turun. Betul. Badan aku susut sebanyak 3 kilo. Aku amalkan selama 3 minggu bulan Mac aritu. Diikuti dengan zumba dan buat squat 3 hari seminggu. 
Kawan-kawan, senang je kalau nak kuruskan badan dengan bantuan air detox ni. Yang paling penting, anda - anda semua kena jaga portion makanan anda ambik seharian. Contohnya, pagi xboleh skip breakfast. Makanlah roti wholemeal dua keping. Tengahari makan nasi macam biasa tapi kurangkan kuantiti nasi dan gantikan dengan lauk ayam atau sayur. Biar kenyang. Kawan-kawan, kite kena ajar diri untuk makan dalam kuantiti yang sedikit. Malam pulak makan epal atau makanan selain nasi. 
Camne nak buat air …

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?
Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 
Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 
Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas be…