29 September, 2012

Hujung Minggu Kami. Tengok nie..

Orang misteri. :D

Mula-mula..Wah, bot. Best naik ni :)

She male. ouchh. :O

Mandi time, pagi tadi tak mandi, qada mandi kt laut. hek

Ready nak naik BANANA BOAT. :) senyum lagi

Yeaa, happy lagi :) excited.

Kat tgh2 laut. Ambik gambar dulu. :) senyum lagi

Tibe-tibe bot banana kami terbalik. OMG. Diterbalikkan ok. Takut giler. :(


Muka takut sebab jatuh tengah laut. fuhhh - -'

Mandi sekali lagi. Yeah, Hujung minggu yg err. :D

ok, aku terpaksa tidur dulu kerana pukul 7 pagi nanti aku akan mandi di TELUK BATIK. Hanya gosok gigi dan basuh muka kat rumah je. Pernah dibuat orang tak? tsk tsk tsk

Tak sabar nak mandi laut ala-ala mandi dekat hotel guna syampoo dan sabun. Lawak lawak.
Itulah yang gembira apabila masa bersama kawan-kawan buat together gather.

ok, babai. Sebelum tidur tengok gambar kek coklat moise nie. Urggh, terliur plak. :) NIGHT.

28 September, 2012

Hai semua, rindu dekat blog yang comel kaler pink ni. Lame rasenye aku tak buat entry kan? kan? Eleh, padahal baru sehari tak buat entry. Kantoi, haha. Lepas ni nak buang la tarikh tu,baru orang tak tahu yang aku banyak post entry.

Kisah ape aku kalau banyak post pun kan. Haha biul agaknya aku hari ini. Dahla papan putih yang bertujuan untuk mencantikan bilik dan untuk notice tak nak melekat kat dinding. Mungkin harga 2 ringgit menyebabkan ianya kualiti rendah . Walaupun saiznya agak besar kan. Yaya yang bagi aku papan putih tu. Agak besar la kan sedepa tangan aku ni haa, semalam aku dengan semangat tahap cipannya beli saltip baru, kononnya nak bagi tampal sekali lagi la kan. Mana tau lekat.

ahh tetiba je, papan putih tu jatuh. Prappppp, terkejut aku. Habis lunyai papan putih. Yelah terhempap kat lantai kan, mana tak nye. Memang takda nasib la nak cantikkan bilik aku yang agak kosong ni. Habis nak buat ape lagi dengan papan putih tu. Nak lekat memang azalinya ta terlekat. Habis berstiker dinding rumah sewa pakcik ni disebabkan oleh saltip warna hitam tu. Mahal harga saltip tu. Cukup untuk lunch sehari ok.

Nie nak cerita pasal semalam jugak. Seharian aku tak masuk kelas. Jadual padat giler semalam. Dari pagi sampai petang. Kebetulan, semalam aku ada join interview untuk duta universiti bagi GTP. Nama panjang dia government transformation programme. Aku saja je nak test luck ingatkan tak berjaya. Tapi tetibe je ada panggilan dari Ustaz yang handle benda tu la. Dia ajak aku dan kawan yang lain join program bual mesra nie bersama BPAM dan KPKK.

Dari pkul 10 hingga 1 petang, kami duk berdiskusi. Ala-ala dekat parlimen. Aku bagi satu isi je sebab wakil YB ada banyak benda nak komen dalam kepala otak dieorang tu. Dieorang memang advance sangat. Memang boleh market diri-sendiri la. Aku tabik spring la dekat senior kami tu walaupun berlainan kos tapi fakulti sama je pun. Ada jugak fakulti lain macam megat namanya. Megat jangan terasa ye. Haha. Terkedu dan terpegun kami yang berada dalam satu kumpulan  dengan dieorang untuk 2 jam. Haha. Pengalaman yang tak dapat dilupakan. Best.!


Muka selepas berdiskusi dan makan di Marina Island. Heaven, :)

27 September, 2012


Reading a book of the author from U.S make me sick because the level of english they got is very high. Even the price itself is likely tend to be higher enough to make my money burn. As usually. Just imagine it cost about RM70 above for a piece of textbook.

RM70 for a book! Its for two weeks meals okay. Since i am the good student, I will buy it. - -'

Hey, book priced RM70, nice to meet you. I am your new owner. In my university, there are places where we will be the owner of the book. Guess it. It is at BOOK GARDEN.

Its a place where the book meet owner. Awesome. I just think when will we be the author of the book of references for university student instead of the foreign author. It is Malaysian author. How proud of that.


Nowdays, there a lot of institute has been established like a raising marshmallow. Then, where is the senior who has graduated. Can they produce a book title them, not only the novel about love but also the textbook for IPTA level.

last draft from me before dawn. NIGHT.
My ugly cery who cost, FREE 


26 September, 2012

Jom mengenali dirimu.

Lari dari ketentuan Allah s.w.t. Lari dari melakukan dosa-dosa kecil dan besar. Walaupun anda cuba untuk menghindarinya namun anda masih berada di takuk yang sama. 
Manusia diciptakan cukup sempurna daripada ciptaan makhluk yang lain. Tetapi malangnya kita sebagai manusia tidak mengetahui dan tidak tahu akan diri kita sendiri. Dari mana asal kita? Siapa diri ini? Kemana akan kita tuju selepas ini? Rumit untuk memikirkan jawapan bagi setiap persoalan. 
Kita sering alpa dan lalai. Bagaimana kehidupan kita di dunia ini dan apakah yang akan kita lalai di akhirat kelak. 

Terdapat enam makhluk di dunia ini samada dapat dilihat atau tidak:
  1. Malaikat, Dari Nur (cahaya) menerangi/mengawasi manusia.
  2. Iblis, Dari Nar (Api), sifatnya merusak, merupakan musuh manusia.
  3. Jin, Dari asap yang beracun, sifatnya memabukan, merupakan penggoda dan juga membantu manusia.
  4. Tumbuhan, Hanya mempunyai  naluri, berfaedah, untuk keperluan manusia.
  5. Haiwan, berfaedah untuk kepentingan manusia.
  6. Manusia, Sebagai pengatur alam, pengurus dunia(khalifah).  

Tuntasnya kita juga perlu mengetahui bagaimana perjalanan telah kita lalui, hingga wujudnya diri kita di muka bumi ini.
  1. Alam Arwah/Ruh, Masih didalam alam suci/taqdir ketentuan
  2. Alam Rahim, Didalam Kandungan Ibu/Qadar ditentukan
  3. Alam Dunia/Alam Qodho, Penyelesaian/Untuk sementara
  4. Alam Kubur/Alam Barzah, Dalam tahanan alam Kubur/prefentif
  5. Alam Mizan, Timbangan Alam dibangkitkanya kembali Manusia
  6. Yaumil Ma'lum ( Hari Pengumuman/Keputusan), Sorga bagi yang beramal baik; Neraka bagi yang beramal buruk



25 September, 2012

*Aku suka Hujan*


Semua orang tahu, di dunia ni Hujan adalah rahmat Allah s.w.t.. Ada orang suka bila hujan turun. Ada juga yang tak suka bila hujan turun.

Orang yang jemur kain tak suka bila baju yang mereka jemur basah terkena hujan. Mereka selalu merungut. 'Apesal hujan, kan dah kena basuh sekali lagi,hish.' 

Orang suka bila hujan turun, kerana mereka dapat tidur lena. Bila hujan turun, suasana jadi sejuk dan dingin. Memang masa yang ideal untuk tidur. 



Aku pulak suka bila hujan turun, sebab suatu ketika dahulu air dekat rumah aku kering. Aku dan keluarga guna air hujan untuk keperluan harian kami. Aku mandi air hujan. Walaupun aku tahu aku akan demam, tapi aku suka mandi hujan kerana hujan membuatkan hatiku tenang.


Aku suka hujan, kerana adanya cuaca panas. Cuaca panas membuatkan aku panas. Hujan yang menyejukkan aku. Selepas hujan berhenti, kalau bertuah aku akan dapat melihat pelangi. Sungguh indah saat itu. Sungguh besar ciptaan-Nya.

21 September, 2012

Aku ingin melupakan masa lampau yang terlalu banyak memori. Salah aku sendiri kerana masih memilih untuk mengingati memori itu lagi. Sudah terlalu lama aku membuang masa untuk perkara yang tak pasti. Terlalu jauh untuk mengapainya kembali.Aku tidak sanggup mengulang kesilapan yang sama dengan pilihan yang salah.

Keputusan yang terbaik adalah, mencari erti kehidupan pada masa yang akan datang dan mencipta memori indah yang baru.
 Menilai siapakah aku disisiNya. Hanya insan kerdil yang menumpang di alam maya ini. Memang betul, masa lampau mengajar aku erti kehidupan di alam realiti. Namun, semua itu aku harus ketepikan kerana sia-sia untuk diingati. 

Buka buku baru. Perjalanan masih jauh. Perlukah aku menoleh kebelakang untuk sekali lagi? Hanya Allah saja yang tahu apa yang tersurat dan tersirat. Tiada niat untuk mengaibkan sesiapa.

Muhasabah diri.Kadang-kadang aku alpa.Kadang-kadang aku leka. Leka diulit keseronokan dunia. Leka untuk menilai mana intan mana kaca. Apabila hilang, aku akan sibuk mencari. Apabila tiada...hmmm

 Dari sekarang, hargailah sesiapa yang berada disekeliling kita. Mungkin esok mereka tiada. Takziah aku ucapkan di atas permergian nenek kawanku. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin.

19 September, 2012

Perkara yang tak dapat dielakkan di Cameron Highland:

1. Penting nie, Kamera mesti di tangan.

2. Beli buah oren gebu & makan.

 3. Shooping di Pasar Malam Brinchang

4. Dikelilingi taman & posing

5. Kabus tebal pukul 7.00 malam

6. Berkunjung ke Ladang Strawberi

7.Bergambar dengan bunga :)

8. Paling stress adalah 2-3 jam traffic jam.

9.Minum Teh dan makan biskut :D

Selamat petang semua. Sekarang jam menunjukkan pukul 4.10 petang. Hari nampak agak mendung, nak hujan agaknya. Bosannya hari ni,maklumlah tak pergi kelas seharian. Jadual untuk hari rabu tiada okey. Bukan aku sengaja ponteng kelas. Untuk pemahaman semua, aku tak pernah ponteng kelas tanpa sebab yang munasabah. Hehe, bangga sekejap.

Selepas bangun tadi, aku terus bukak youtube dan cari cerita Marimar. Amboi, tak pernah layan cerita Filipina sebelum ni. Tapi saja je nak tengok ending die . Ending je pun. Semua episod ada 77. Jenuh nak tengok satu persatu. Jadi, aku tengok yang episod 1,2,3,10,15,25,37,75,74,77. Kalau tengok dalam tonton memang senang tapi nak login tu susah. Berapa kali nak daftar masuk,asyik invalid je username dan password tu. Mungkin aku masukkan password yang salah. Entahlah, Maybe sebelum nie aku guna banyak username dan password. - -'

Malam ni ada perjumpaan budak-budak degree dengan rektor. Alah, macam biasalah anak-anak jumpa bonda kan. Kalau ada masalah boleh ceritakan. Ape orang panggil jejak kasih, eh macam pelik je bunyinya. Hah luahan perasaan lah kot. Sedap sikit dengarnya. Huhu. Nasib baik ada event jugak belah malam, boleh isi masa yang free ni. Daripada menghadap lappy je, naik muak jugak. Nasib kaulah lappy miniku.


18 September, 2012

Kadang-kadang best jugak jadi nerd, cmni:


sesi bergmbr di ladg teh!

New hat, auu - -'

Muka nerd yg bosan, menunggu JEM KERETA  
very NERD! 



PhotoSnap di C.HighlAnD

Sebelum berangkat ye, cuba teka aku yang mana satu?
of course la yg kecik tu. ngeh ngeh

Poing Poing, sebelum maghrib.

Homestay tempat kami menginap, sejuk.

Taman Bunga Tanah Rata
Kami budak skema, Hikhik jangan marah

Kami ta pandai posing pun, boooo 

16 September, 2012

Kepenatan. Walaupun bukan aku yang drive kereta. Terima kasih kepada kawan yang sudi membawa aku bersiar-siar pada hujung minggu ini. Jasamu dikenang. Mesti penat melayan kerenah aku kan. Nasib kau sebab dapat kawan macam aku. Hahaha. Destinasi hujung minggu malaysia ke cameron highland. Sebelum ini memang dah jadi tempat minum teh bagi family aku.

 Tapi yang best kali ini kerana pergi dengan member-member. Kami konvoi 2 buah kereta. 1 kereta 4 orang,aku dengan si kawan nie. Ingatkan aku je banyak kerenah rupa-rupanya si kawan ni cakap banyak juga, aku buat-buat dengar je,iakan saja tapi ta berapa jelas sebenarnya. Heehe. 
Terukkan. Sekali-sekala,xpe. Si kawan ni,aku panggil dia macam mak aku,sebab ada ciri-ciri keibuan. Rasa disayangi lebih. Hahaha. Kalau si kawan tahu mesti kena marah. Aku akan buat muka blur la,apa lagi kan. 

Hujung minggu bilik yang harga murah memang full house. So kalau anda berniat nak ke cameron highland jangan lupa tempah bilik dulu ye. Kalau tak, mesti dapat bilik yang mahal. Normal la kan bila crowded sangat, bilik pun jadi mahal. Jadi pandai-pandaila. 

Lama pusing-pusing bahagian pasar berinchang tapi nampaknya kurang berminat. Aku hanya beli topi dan spek mata je. Buah-buahan pun nampak sedap, aku belikan untuk member aku yang ta ikut kat rumah tu. Itu je yang sedap, kalau beli key-chain ta boleh makan. Aku kan suka makan. Jadi kena bagi makanan la. Orang kata benda yang kita suka kita kena bagi kat orang. 

Kea farm, banyak sayur-sayuran segar. Manyak si kawan beli. Katanya nak diet. Berat badan naik lepas raya. Siapa suruh makan kuih raya banyak. Kan dah naik berat tu. Padan muka. Hekhek. Aku beli jagung rebus,sedap. Kejap je habis. Lepas tu makan cendawan goreng, lagi sedap kot. Banyak jugak aku makan.

Lepas tu ke Bharat Plantation, minum teh dengan biskut. Sedap. Tapi minum air banyak jadi kembung perut. Ta habis aku minum,sebab dah ta tahan nak melabur. Tapi sempat juga snap gambar di ladang teh kat belakang tu. 1,2,3. Selesai sesi bergambar kami pun bergerak balik. Jam menunjukkan pukul 6.20 petang. 

Ini adalah no telefon Villa Dahlia , 054915611, macam menarik je,aku share je dengan korang.

Selamat Tinggal Tanah Tinggi Cameron, Semoga Berjumpa Lagi.



14 September, 2012

Berakhirnya bulan Syawal. Bermulalah bulan Zulkaedah. Sedar atau tidak,sesungguhnya banyak masa sudah berlalu. Sekarang aku sudah menginjak ke semester 4, iaitu tahun kedua pengajianku di universiti teknologi mara. Bangga jadi anak uitm, pertolongan yang begitu besar dihulurkan kepada warga bumiputera di sini. Seminggu aku dan kawan-kawan menjejakkan kaki ke sini. Bumi yang dulunya dipanasi cahaya matahari yang terik. Walau payung digunakan tetap berbahang juga. Lumrah alam.


Semester 4, subjek dikatakan semakin susah. Tambahan pula pensyarah yang mengajar agak berkuasa di dalam bidang ini. Core katakan. Ditakuti dan digeruni oleh senior-senior. Tapi bagi aku kesilapan dilakukan atau tidak menurut perintah mungkin akan mengundang bahaya. Jadi lebih baik jangan banyak kerenah. Sila duduk diam-diam dan jangan bising. Perjalanan makin mencabar.

Hujung minggu iaitu esok kami akan melancong. Melancong ke tempat biasa dikunjungi oleh orang. Sudah tentu di Kameron Highland. Kelas dan assignment belum ada, itu adalah satu petanda yang baik untuk mencuci mata dan membeli-belah. Takdelah membeli-belah sangat. Apa yang ada di sana, sudah umum ok.