Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012
Hujung Minggu Kami.Tengok nie..











ok, aku terpaksa tidur dulu kerana pukul 7 pagi nanti aku akan mandi di TELUK BATIK. Hanya gosok gigi dan basuh muka kat rumah je. Pernah dibuat orang tak? tsk tsk tsk

Tak sabar nak mandi laut ala-ala mandi dekat hotel guna syampoo dan sabun. Lawak lawak.
Itulah yang gembira apabila masa bersama kawan-kawan buat together gather.

ok, babai. Sebelum tidur tengok gambar kek coklat moise nie. Urggh, terliur plak. :) NIGHT.

Hai semua, rindu dekat blog yang comel kaler pink ni. Lame rasenye aku tak buat entry kan? kan? Eleh, padahal baru sehari tak buat entry. Kantoi, haha. Lepas ni nak buang la tarikh tu,baru orang tak tahu yang aku banyak post entry.

Kisah ape aku kalau banyak post pun kan. Haha biul agaknya aku hari ini. Dahla papan putih yang bertujuan untuk mencantikan bilik dan untuk notice tak nak melekat kat dinding. Mungkin harga 2 ringgit menyebabkan ianya kualiti rendah . Walaupun saiznya agak besar kan. Yaya yang bagi aku papan putih tu. Agak besar la kan sedepa tangan aku ni haa, semalam aku dengan semangat tahap cipannya beli saltip baru, kononnya nak bagi tampal sekali lagi la kan. Mana tau lekat.

ahh tetiba je, papan putih tu jatuh. Prappppp, terkejut aku. Habis lunyai papan putih. Yelah terhempap kat lantai kan, mana tak nye. Memang takda nasib la nak cantikkan bilik aku yang agak kosong ni. Habis nak buat ape lagi dengan papan putih tu. Nak lekat memang azalinya ta terlekat. Habis bersti…
Reading a book of the author from U.S make me sick because the level of english they got is very high. Even the price itself is likely tend to be higher enough to make my money burn. As usually. Just imagine it cost about RM70 above for a piece of textbook.

RM70 for a book! Its for two weeks meals okay. Since i am the good student, I will buy it. - -'

Hey, book priced RM70, nice to meet you. I am your new owner. In my university, there are places where we will be the owner of the book. Guess it. It is at BOOK GARDEN.

Its a place where the book meet owner. Awesome. I just think when will we be the author of the book of references for university student instead of the foreign author. It is Malaysian author. How proud of that.


Nowdays, there a lot of institute has been established like a raising marshmallow. Then, where is the senior who has graduated. Can they produce a book title them, not only the novel about love but also the textbook for IPTA level.

last draft from me before daw…
Jom mengenali dirimu.
Lari dari ketentuan Allah s.w.t. Lari dari melakukan dosa-dosa kecil dan besar. Walaupun anda cuba untuk menghindarinya namun anda masih berada di takuk yang sama.  Manusia diciptakan cukup sempurna daripada ciptaan makhluk yang lain. Tetapi malangnya kita sebagai manusia tidak mengetahui dan tidak tahu akan diri kita sendiri. Dari mana asal kita? Siapa diri ini? Kemana akan kita tuju selepas ini? Rumit untuk memikirkan jawapan bagi setiap persoalan.  Kita sering alpa dan lalai. Bagaimana kehidupan kita di dunia ini dan apakah yang akan kita lalai di akhirat kelak. 
Terdapat enam makhluk di dunia ini samada dapat dilihat atau tidak: Malaikat, Dari Nur (cahaya) menerangi/mengawasi manusia. Iblis, Dari Nar (Api), sifatnya merusak, merupakan musuh manusia. Jin, Dari asap yang beracun, sifatnya memabukan, merupakan penggoda dan juga membantu manusia. Tumbuhan, Hanya mempunyai  naluri, berfaedah, untuk keperluan manusia. Haiwan, berfaedah untuk kepentingan manusia. Manusia
*Aku suka Hujan*

Semua orang tahu, di dunia ni Hujan adalah rahmat Allah s.w.t.. Ada orang suka bila hujan turun. Ada juga yang tak suka bila hujan turun.
Orang yang jemur kain tak suka bila baju yang mereka jemur basah terkena hujan. Mereka selalu merungut. 'Apesal hujan, kan dah kena basuh sekali lagi,hish.' 
Orang suka bila hujan turun, kerana mereka dapat tidur lena. Bila hujan turun, suasana jadi sejuk dan dingin. Memang masa yang ideal untuk tidur. 


Aku pulak suka bila hujan turun, sebab suatu ketika dahulu air dekat rumah aku kering. Aku dan keluarga guna air hujan untuk keperluan harian kami. Aku mandi air hujan. Walaupun aku tahu aku akan demam, tapi aku suka mandi hujan kerana hujan membuatkan hatiku tenang.

Aku suka hujan, kerana adanya cuaca panas. Cuaca panas membuatkan aku panas. Hujan yang menyejukkan aku. Selepas hujan berhenti, kalau bertuah aku akan dapat melihat pelangi. Sungguh indah saat itu. Sungguh besar ciptaan-Nya.
Aku ingin melupakan masa lampau yang terlalu banyak memori. Salah aku sendiri kerana masih memilih untuk mengingati memori itu lagi. Sudah terlalu lama aku membuang masa untuk perkara yang tak pasti. Terlalu jauh untuk mengapainya kembali.Aku tidak sanggup mengulang kesilapan yang sama dengan pilihan yang salah.

Keputusan yang terbaik adalah, mencari erti kehidupan pada masa yang akan datang dan mencipta memori indah yang baru.
 Menilai siapakah aku disisiNya. Hanya insan kerdil yang menumpang di alam maya ini. Memang betul, masa lampau mengajar aku erti kehidupan di alam realiti. Namun, semua itu aku harus ketepikan kerana sia-sia untuk diingati. 
Buka buku baru. Perjalanan masih jauh. Perlukah aku menoleh kebelakang untuk sekali lagi? Hanya Allah saja yang tahu apa yang tersurat dan tersirat. Tiada niat untuk mengaibkan sesiapa.
Muhasabah diri.Kadang-kadang aku alpa.Kadang-kadang aku leka. Leka diulit keseronokan dunia. Leka untuk menilai mana intan mana kaca. Apabila hilang, aku ak…
Perkara yang tak dapat dielakkan di Cameron Highland:
1. Penting nie, Kamera mesti di tangan.
2. Beli buah oren gebu & makan.
 3. Shooping di Pasar Malam Brinchang
4. Dikelilingi taman & posing
5. Kabus tebal pukul 7.00 malam
6. Berkunjung ke Ladang Strawberi
7.Bergambar dengan bunga :)
8. Paling stress adalah 2-3 jam traffic jam.
9.Minum Teh dan makan biskut :D
Selamat petang semua. Sekarang jam menunjukkan pukul 4.10 petang. Hari nampak agak mendung, nak hujan agaknya. Bosannya hari ni,maklumlah tak pergi kelas seharian. Jadual untuk hari rabu tiada okey. Bukan aku sengaja ponteng kelas. Untuk pemahaman semua, aku tak pernah ponteng kelas tanpa sebab yang munasabah. Hehe, bangga sekejap.

Selepas bangun tadi, aku terus bukak youtube dan cari cerita Marimar. Amboi, tak pernah layan cerita Filipina sebelum ni. Tapi saja je nak tengok ending die . Ending je pun. Semua episod ada 77. Jenuh nak tengok satu persatu. Jadi, aku tengok yang episod 1,2,3,10,15,25,37,75,74,77. Kalau tengok dalam tonton memang senang tapi nak login tu susah. Berapa kali nak daftar masuk,asyik invalid je username dan password tu. Mungkin aku masukkan password yang salah. Entahlah, Maybe sebelum nie aku guna banyak username dan password. - -'

Malam ni ada perjumpaan budak-budak degree dengan rektor. Alah, macam biasalah anak-anak jumpa bonda kan. Kalau ada masalah bol…
Kadang-kadang best jugak jadi nerd, cmni:





PhotoSnap di C.HighlAnD





Kepenatan. Walaupun bukan aku yang drive kereta. Terima kasih kepada kawan yang sudi membawa aku bersiar-siar pada hujung minggu ini. Jasamu dikenang. Mesti penat melayan kerenah aku kan. Nasib kau sebab dapat kawan macam aku. Hahaha. Destinasi hujung minggu malaysia ke cameron highland. Sebelum ini memang dah jadi tempat minum teh bagi family aku.
 Tapi yang best kali ini kerana pergi dengan member-member. Kami konvoi 2 buah kereta. 1 kereta 4 orang,aku dengan si kawan nie. Ingatkan aku je banyak kerenah rupa-rupanya si kawan ni cakap banyak juga, aku buat-buat dengar je,iakan saja tapi ta berapa jelas sebenarnya. Heehe. Terukkan. Sekali-sekala,xpe. Si kawan ni,aku panggil dia macam mak aku,sebab ada ciri-ciri keibuan. Rasa disayangi lebih. Hahaha. Kalau si kawan tahu mesti kena marah. Aku akan buat muka blur la,apa lagi kan. 
Hujung minggu bilik yang harga murah memang full house. So kalau anda berniat nak ke cameron highland jangan lupa tempah bilik dulu ye. Kalau tak, mesti dapat bi…
Berakhirnya bulan Syawal. Bermulalah bulan Zulkaedah. Sedar atau tidak,sesungguhnya banyak masa sudah berlalu. Sekarang aku sudah menginjak ke semester 4, iaitu tahun kedua pengajianku di universiti teknologi mara. Bangga jadi anak uitm, pertolongan yang begitu besar dihulurkan kepada warga bumiputera di sini. Seminggu aku dan kawan-kawan menjejakkan kaki ke sini. Bumi yang dulunya dipanasi cahaya matahari yang terik. Walau payung digunakan tetap berbahang juga. Lumrah alam.


Semester 4, subjek dikatakan semakin susah. Tambahan pula pensyarah yang mengajar agak berkuasa di dalam bidang ini. Core katakan. Ditakuti dan digeruni oleh senior-senior. Tapi bagi aku kesilapan dilakukan atau tidak menurut perintah mungkin akan mengundang bahaya. Jadi lebih baik jangan banyak kerenah. Sila duduk diam-diam dan jangan bising. Perjalanan makin mencabar.

Hujung minggu iaitu esok kami akan melancong. Melancong ke tempat biasa dikunjungi oleh orang. Sudah tentu di Kameron Highland. Kelas dan assignme…