Skip to main content
Jom mengenali dirimu.

Lari dari ketentuan Allah s.w.t. Lari dari melakukan dosa-dosa kecil dan besar. Walaupun anda cuba untuk menghindarinya namun anda masih berada di takuk yang sama. 
Manusia diciptakan cukup sempurna daripada ciptaan makhluk yang lain. Tetapi malangnya kita sebagai manusia tidak mengetahui dan tidak tahu akan diri kita sendiri. Dari mana asal kita? Siapa diri ini? Kemana akan kita tuju selepas ini? Rumit untuk memikirkan jawapan bagi setiap persoalan. 
Kita sering alpa dan lalai. Bagaimana kehidupan kita di dunia ini dan apakah yang akan kita lalai di akhirat kelak. 

Terdapat enam makhluk di dunia ini samada dapat dilihat atau tidak:
 1. Malaikat, Dari Nur (cahaya) menerangi/mengawasi manusia.
 2. Iblis, Dari Nar (Api), sifatnya merusak, merupakan musuh manusia.
 3. Jin, Dari asap yang beracun, sifatnya memabukan, merupakan penggoda dan juga membantu manusia.
 4. Tumbuhan, Hanya mempunyai  naluri, berfaedah, untuk keperluan manusia.
 5. Haiwan, berfaedah untuk kepentingan manusia.
 6. Manusia, Sebagai pengatur alam, pengurus dunia(khalifah).  

Tuntasnya kita juga perlu mengetahui bagaimana perjalanan telah kita lalui, hingga wujudnya diri kita di muka bumi ini.
 1. Alam Arwah/Ruh, Masih didalam alam suci/taqdir ketentuan
 2. Alam Rahim, Didalam Kandungan Ibu/Qadar ditentukan
 3. Alam Dunia/Alam Qodho, Penyelesaian/Untuk sementara
 4. Alam Kubur/Alam Barzah, Dalam tahanan alam Kubur/prefentif
 5. Alam Mizan, Timbangan Alam dibangkitkanya kembali Manusia
 6. Yaumil Ma'lum ( Hari Pengumuman/Keputusan), Sorga bagi yang beramal baik; Neraka bagi yang beramal burukComments

Popular posts from this blog

Kuantiti air ikut berat badan.

Hai kawan-kawan semua. Berapa liter air sehari anda minum. Segelas, dua gelas, tiga gelas or berbotol-botol. Baguslah kalau banyak minum air masak. Tapi cukupkah air yang korang minum dengan berat badan korang tu. 

Minuman Detox

Hai pembaca sekalian..
Aku rasa semua mesti dah familiar dengan istilah "detox". Apakah sebenarnya detox ni? Detox atau ianya juga dikenali sebagai infused water. Apa kebaikan air detox ni. Air detox ni sangat berkesan untuk menurunkan berat badan. Serius. Aku start buat air detox ni awal bulan Mac, dan percaya tak kalau aku cakap berat aku turun. Betul. Badan aku susut sebanyak 3 kilo. Aku amalkan selama 3 minggu bulan Mac aritu. Diikuti dengan zumba dan buat squat 3 hari seminggu. 
Kawan-kawan, senang je kalau nak kuruskan badan dengan bantuan air detox ni. Yang paling penting, anda - anda semua kena jaga portion makanan anda ambik seharian. Contohnya, pagi xboleh skip breakfast. Makanlah roti wholemeal dua keping. Tengahari makan nasi macam biasa tapi kurangkan kuantiti nasi dan gantikan dengan lauk ayam atau sayur. Biar kenyang. Kawan-kawan, kite kena ajar diri untuk makan dalam kuantiti yang sedikit. Malam pulak makan epal atau makanan selain nasi. 
Camne nak buat air …

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?
Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 
Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 
Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas be…