Skip to main content

Semoga Berjaya

Kejayaan itu sangat indah jika dikecapi.
Nak berjaya mestilah ikut cara yang betul.
Untuk final exam kali ini nak cuba buat yang terbaik.
Jom kita mulakan dengan perkara yang senang dulu:

1.Deactive akaun facebook
2.Deactive akaun twitter

Yeah, sudah berjaya.
Sudah deactive kan, jadi jangan berani cuba nak buka lagi.
 Anda mesti berpegang pada diri anda.
Jangan jadi hipokrit.
Kalau nak berjaya anda perlulah berkorban segalanya.
Ingat kejayaan milik setiap insan.

3. Tetapkan masa untuk belajar.

Masa belajar mesti tetap. Contohnya maksimun 5 jam sehari. Pukul berapa. Target nak habis sampai bab mana. Itu mesti tahu. Ye kawan-kawan.

4.Ikhlas

Belajar mestilah ikhlas dan yang penting niat kerana ALLAH s.w.t.
Kawan-kawan bukan niat untuk menewaskan orang lain. Niatlah yang akan membentuk jati diri kita untuk menjadi lebih baik.

5.Tawakal

Setelah anda berusaha.Study. Berdoa kepada ALLAH dan tawakal. Semoga mendapat hidayah daripadanya.
Dibukakan hati untuk menjawab soalan.

6.Redho
Akhirnya, anda perlulah redho. Usaha anda pasti membuahkan hasil. Semoga berjaya dan selamat menempuh kejayaan.

seredupmaya endless.

Comments

Popular posts from this blog

Kuantiti air ikut berat badan.

Hai kawan-kawan semua. Berapa liter air sehari anda minum. Segelas, dua gelas, tiga gelas or berbotol-botol. Baguslah kalau banyak minum air masak. Tapi cukupkah air yang korang minum dengan berat badan korang tu. 

Minuman Detox

Hai pembaca sekalian..
Aku rasa semua mesti dah familiar dengan istilah "detox". Apakah sebenarnya detox ni? Detox atau ianya juga dikenali sebagai infused water. Apa kebaikan air detox ni. Air detox ni sangat berkesan untuk menurunkan berat badan. Serius. Aku start buat air detox ni awal bulan Mac, dan percaya tak kalau aku cakap berat aku turun. Betul. Badan aku susut sebanyak 3 kilo. Aku amalkan selama 3 minggu bulan Mac aritu. Diikuti dengan zumba dan buat squat 3 hari seminggu. 
Kawan-kawan, senang je kalau nak kuruskan badan dengan bantuan air detox ni. Yang paling penting, anda - anda semua kena jaga portion makanan anda ambik seharian. Contohnya, pagi xboleh skip breakfast. Makanlah roti wholemeal dua keping. Tengahari makan nasi macam biasa tapi kurangkan kuantiti nasi dan gantikan dengan lauk ayam atau sayur. Biar kenyang. Kawan-kawan, kite kena ajar diri untuk makan dalam kuantiti yang sedikit. Malam pulak makan epal atau makanan selain nasi. 
Camne nak buat air …

Just leave your ears alone.

Assalamualaikum dan hari ini 5 November. Guess what?
Menarik kan topik Jangan ganggu tahi telinga anda. Pernah dengar tak lagu jangan ganggu pacarku. Lagu tu dengan kisah tahi telinga ni memang takde kena mengena. Hari ni kelas habis awal sebab Dr. Finance aku ade meeting. Alhamdulilah, boleh balik awl dan rehat. 
Hari ni, tak tahu kenapa aku mengoogle pasal CSOM atau nama panjang die Chronic Supurrative Otitis Media. Kerana aku pernah menjadi sebahagian daripadanya atau menghidap penyakit Otitis Media peringkat kronik. Dimana sampai satu tahap, jika tidak sembuh possibility untuk pembedahan adalah tinggi. Walhal, kadang kadang aku mengalami sakit kepala yang mungkin berpunca dari telinga. Itu aku tidak pasti. Tetapi yang aku pasti, akulah punca telinga aku bermasalah. 
Lets the story begin... pada suatu pagi, cuti hujung minggu awal bulan januari 2013, aku ternampak sebungkus putik kapas yang bersaiz s di atas rak. Selepas itu, mungkin sebab sudah terbiasa menggunakan putik kapas be…